Crveni križ FBiH: Vrijeme je da prevencija i liječenje zaustave tuberkulozu

Pod motom ‘Vrijeme je da prevencija i liječenje zaustave tuberkulozu’, Crveni križ Federacije BiH ove godine realizira aktivnosti u okviru obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze.

U najavi se ističe značaj pravilnog i pravovremenog liječenja i pomoći koju porodica može pružiti oboljelom. Kako se navodi, volonteri Crvenog križa provest će na terenu edukativne, zdravstveno-socijalne, higijensko-epidemiološke i promotivne aktivnosti.

Ova sedmica se koristi za mobiliziranje javnosti i podizanje svijesti o značaju borbe protiv tuberkuloze.

“Crveni križ Federacije BiH štampao je i poster i doplatne poštanske markice u apoenima od 0,20 KM koje će JP BH POŠTE d.o.o. i H POŠTE Mostar putem svojih filijala, distribuirati tokom Nedjelje. Markice za građanstvo u apoenima od 0,50 KM naši će aktivisti na javnim mjestima, mijenjati za humanitarni prilog. Posteri će, također, biti dostupni na javnim mjestima”, navodi se.

Iako oboljelih od tuberkuloze ima u svim državama svijeta, ipak ih je najviše u državama Azije i Afrike. Po podacima zdravstvenih institucija, u BiH je posljednjih desetljeća zabilježen pad broja osoba oboljelih od tuberkuloze. Najviše prijavljenih slučajeva je u dobnoj skupini iznad 65 godina.

“Treba istaći i da je neliječena ili slaboliječena tuberkuloza pogodnije tlo za obolijevanje od koronavirusa”, naglašeno je iz CK FBiH u Nedjelji borbe protiv tuberkuloze, koja se obilježava u tradicionalnom terminu od 14. do 21. septembra.

Kao humanitarna organizacija od društvenog značaja Crveni križ se bavi, pored ostalog, i zdravstvenim prosvjećivanjem, i jedan je od najpouzdanijih partnera zdravstvenim radnicima u borbi za sprečavanje epidemija širom svijeta.