Danas velika akcija uređivanja Parka Kulina bana u Zenici

Forum građana Zenice u saradnji sa Gradskom upravom počeo je sa pripremama za obilježavanje 830 godina od potpisivanja Povelje Kulina bana. Centralna manifestacija planirana je za 29. august kada će biti otvaranje spomen – obilježja, a za danas je planirana velika akcija uređenja parka.

Dvije staze su već revitalizirane, trava je pokošena, postavljena su dva spomen – obilježja, Povelja Kulina bana i replika Velikog sudije Građeše.

„Mi hoćemo da ovaj park damo građanima Zenice i da postane historijski, zato pozivamo građane da dođu i priključe se našoj akciji. Nema puno posla, ali mi želimo da građani iskažu volju i želju da ovom gradu nešto naprave i da kažemo da svi volimo Zenicu i da smo spremni učestvovati u njegovom uređenju“, izjavio je za naš portal Vladimir Franjić, predsjednik skupštine Foruma građana.

Cilj akcije je probuditi svijest kod građana Zenice o historijskim činjenicama naše države,  pokazati da se uz malo truda ovaj grad može uljepšati, a na taj način i dokazati da Zenica  ima šta za ponuditi.

„Konačna namjera je da pokušamo napraviti međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja i da na osnovu tog konkursa pokušamo dobiti sredstva od međunarodne zajednice i napravimo historijski park, gdje će dolaziti đaci i učiti o historiji Bosne i Hercegovine, jer Zenica je jedna od bitnih tačaka iz koje proizilazi državnost”, dodao je Franjić.

Završna akcija uređenja parka je planirana za danas s početkom u 9:00 sati. Forum građana nema dovoljne količine potrebnog alata na raspolaganju, te su zamolili građane koji se odluče da učestvuju u akciji, da ponesu lopate i grablje, ukoliko imaju.

 

Izvor: zenicainfo.ba