Dijaspora za 9 mjeseci poslala 2 milijarde KM

Dijaspora je odriješila kesu i u prva tri kvartala prošle godine u BiH poslala 2,077 milijardi maraka, što je za 57 miliona više u odnosu na isti period godinu ranije.

Statistički podaci Centralne banke BiH pokazuju da su vrijednosti novčanih doznaka koje građanima BiH šalju rođaci i prijatelji sa adresom u inostranstvu iz godine u godinu sve veće.

– U prvom kvartalu 2019. godine novčane doznake iz inostranstva iznosile su 618,82 miliona KM, u drugom je stiglo 698,02 miliona, u trećem 760,17 miliona maraka, dok će podaci za posljednji, četvrti kvartal biti poznati krajem marta ove godine – istakli su u Centralnoj banci BiH.

Dodali su da je od januara do kraja septembra 2018. godine dijaspora u zemlju poslala 2,020 milijardi maraka, dok je ukupno te godine stiglo nešto više od 2,669 milijardi KM.

Naveli su da na rast novčanih doznaka iz inostranstva u velikoj mjeri utiču povećane migracije domaćeg stanovništva ka zapadnim zemljama Evrope.

– Novi talas ekonomske emigracije u posljednjim godinama doprinosi rastu novčanih doznaka prema BiH, s obzirom na to da oni još imaju bliske socijalne veze sa rodbinom u otadžbini. Značajniji porast novčanih doznaka od osam posto uočen je u 2017. godini, dok se u posljednje dvije godine taj rast kreće oko dva posto – kazali su u Centralnoj banci BiH.

Stručnjaci ističu da dobar dio novca iz inostranstva ne dolazi preko transfera, već stiže u gotovini i robi, zbog čega je vrijednost pristiglih doznaka u BiH mnogo veća od podataka sa kojima raspolaže Centralna banka. Prema nekim izvorima najviše novca u BiH stiže iz Njemačke.