Direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl i gradonačelnik Fuad Kasumović razgovarali o važnim projektima

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ugostio je danas u svom kabinetu direktoricu Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelu Naessl.

Na sastanku je razgovarano o realizaciji projekta poboljšanja energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica te implementaciji Akcionog plana zeleni gradovi za Grad Zenica.

Direktorica Naessl se posebno interesovala za status projekta poboljšanja energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica, imajući u vidu da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona uz ovaj projekat planirala i realizaciju nekoliko projekata javno privatnog partnerstva.

Također, direktorica Naessl je željela čuti da li je ostvaren napredak po pitanju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu i pripadajućim objektima u krugu Kantonalne bolnice Zenica.

Istakla je da su u Europskoj banci za obnovu i razvoj upoznati da je u međuvremenu pokrenut sudski postupak radi utvrđivanja prava vlasništva na nekretninama koje koristi JU Kantonalna bolnica Zenica.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ponovio je kako je Grad Zenica spreman podržati realizaciju projekta poboljšanja energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica.

Što se tiče prenosa vlasništva nad zemljištem i objektima na Kantonalnu bolnicu Zenica, a za potrebe realizacije projekata javno privatnog partnerstva za koje je Vlada ZDK već potpisala ugovore sa privatnim partnerima, gradonačelnik Kasumović je podsjetio da je stav Grada Zenica da se zemljište ustupi uz uslov da Vlada ZDK preuzme obavezu finansiranja realizacije jednog infrastrukturnog projekta od društvenog značaja za građane.

Gradonačelnik Kasumović je direktoricu Naessl upoznao da je Vladi ZDK upućen prijedlog Sporazuma o međusobnim odnosima u svrhu dogovornog rješavanja imovinsko – pravnih odnosa na zemljištu i pripadajućim objektima u krugu Kantonalne bolnice Zenica. Prema tom Sprazumu Vlada ZDK bi se za preneseno zemljište obavezala realizovati jedan infrastrukturni projekat od društvenog značaja za sve građane.

Govoreći o projektu Akcioni plan zeleni gradovi za Grad Zenica, gradonačelnik Kasumović je direktoricu Naessl informisao da je Gradsko vijeće Zenica, na sjednici održanoj 21. novembra 2019. godine usvojilo Nacrt Akcionog plana zeleni grad za Zenicu, te je isti upućen na javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Usvajanje Akcionog plana očekuje se na narednoj sjednici Gradskog vijeća Zenica.

Namjera je da nakon usvajanja Akcionog plana krenemo sa implementacijom onih projekata koje smo u mogućnosti realizovati. Nažalost Grad sam preuzeo maksimalno zadužen i protekle tri godine radili smo na otplati postojećih dugova i stabilizaciji budžeta. Nije bilo moguće da se zadužimo za nove projekte. Ono što je ohrabrujuće je da smo za to vrijeme vratili preko 20 miliona duga. Budžet Grada Zenica je sada stabilan. Međutim, u mnogim segmentima još uvijek postoje problemi. Riješili smo izvor grijanja, ali nam predstoji rješavanje cjevovoda koji je također izgrađen 1974. godine. JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica je u jako lošem stanju i nema dovoljno autobusa. Ništa manje nisu važni ni izgradnja žičare do izletišta Smetovi i zatvorenog bazena“, zaključio je gradonačelnik Kasumović i naglasio da bi podrška EBRD-a bila od izuzetne važnosti za Grad Zenica za realizaciju nekog od navedenih projekata.

Izvor: zenica.ba