Donesen cjenovnik vinjeta, grad podijeljen na 11 parking zona

Gradsko vijeće Zenice prošle je godine donijelo odluku o uvođenju parking vinjeta. Pravilnikom je u međuvremenu grad podijeljen na 11 parking zona i donesen je važeći cjenovnik.

Radnici Javnog predzeća Parking servis, pri kraju su posla sa uređivanjem horizontalne i vertikalne signalizacije u parking zonama i Zeničani će uskoro moći u sjedište ovog preduzeća po svoju vinjetu, koja će im osigurati parking mjesto u dijelu grada gdje žive.

Od prvog augusta na snagu stupa Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima na području Zenice. Vinjetni sistem naplate parking prostora, tvrde u Parkinzima, riješiće problem gradskog stacionarnog saobraćaja.

„Uvest će se reda i znaće se gdje ko, kad i pod kojih uslovima parkira. Ovim se uređuje šta je čija obaveza i nadležnost, bez ikakve diskriminacije. Mislim da će građani uskoro, po povoljnim cijenama, imati uređene parking prostore“, mišljenja je direktor JP Parking-servis Zenica, Nisvet Hukić.

Od Radakova do Nove Zenice, od prvog avgusta, grad će biti podijeljen na zone. Stanari u svim zonama, (u prvoj su obavezni plaćati i mjesečnu naknadu od pet konvertibilnih maraka), za korištenje parking prostora obavezni su posjedovati vinjetu.

Jedinstvena cijena vinjete je 3 konvertibilne marke i važi za jednu kalendarsku godinu. No, osigurani javni parking prostori ipak nisu dovoljni na broj registrovanih vozila. Hoće li građani plaćati uslugu, koju neće moći koristiti?

„Nikome se ne garantuje da će imati svoj parking prostor, ali se garantuje da će svi imati isto, pod istim uslovima“, kaže Hukić.

Problem će imati i oni koji do posla u gradskom centru putuju automobilom, kao i svima koji tokom dana imaju potrebu parkirati van zone za koju imaju uplaćenu vinjetu. Građani će imati pravo i na privremene „gost vinjete“, koje će se dnevno plaćati 2 konvertibilne marke.

Preduzeća će imati pravo na maksimalno pet, a fizička lica jednu vinjetu.

Mjesečna rezervacija mjesta na komercijalnim parkinzima kojih će od augusta biti po svim gradskim zonama, koštaće nevjerovatnih 500 maraka, jedino će na svojevrsnom javno-komercijalnom parkingu kod IK Banke koštati prihvatljivih 50 maraka.

Cilj je smanjiti promet motornih vozila i umanjiti pritisak na okoliš, pojasnili su u Parkinzima.

Iz ovog preduzeća podsjećaju da će važeću vinjetu biti potrebno istaći na vidnom mjestu vozila, da će korisniku će biti dozvoljeno parkiranje samo na parkingu na koji se odnosi predmetna vinjeta, te da će se oni koji se ne pridržavaju pravila naći na udaru visokih novčanih sankcija i moguće intervencije paukom.

 

Izvor: zenicainfo.ba