Donosimo detalje: Na koji način će vakcine biti dopremljene u BiH?

U Federaciji BiH je već organizovan takozvani hladni lanac za transport i držanje Pfizer – BioNTech vakcina koje bi trebale početi pristizati za sedam dana u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za N1.

Ove vakcine treba održavati na minus 80 stepeni Celzijusa, te je upravo najkompleksniji i najvažniji ovaj „hladni lanac“.

Na aerodrom će stići, saznaje N1, u kutijama sa suhim ledom, u kojem mogu izdržati i do 15 dana. Potom će biti prenesene i uskladištene do vakcinacije u obezbijeđenim frižiderima koje postižu potrebnu temperaturu.

GPS i termometar pratiće kretanje i održavanje temperature kutija sa vakcinama. Zdravstveni radnici su prvi koji će primiti vakcine.

Za N1 je pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH dr. Goran Čerkez, već precizirao:

“Vakcine stižu od 18. januara do 10. februara. Obezbjedili smo taj ‘hladni lanac’ kojim će biti transportovane vakcine po svim kantonima ravnomjerno. Prioritet je vakcinacija zdravstvenih radnika, posebno u Covid odjelima. Potom slijedi vakcinacija građana treće dobi”.

COVAX sada isporučuje dio od 800.000 doza, što je samo prvi krug nabavke koji je obezbijedila Federacije BiH. Prema saznanjima N1, biće to kao i u državama regije, oko 10.000 doza. Tako je krajem prošle godine u Hrvatsku stiglo 9.750 doza, a u Sloveniju 10.000.

Nakon ove isporuke Covax nastavlja sukcesivno isporuku daljih doza.

Jedna vakcina ima pet doza, tako da se jednom vakcinom može vakcinisati odmah pet ljudi. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da dvije doze vakcine Pfizer BioNtech treba primiti u razmaku od 21 do 28 dana.

Federalno ministarstvo zdravstva prethodno je saopštilo kako u narednom periodu slijedi isporuka očekivanih vakcina i drugih proizvođača koji imaju ili će imati odobrenje Evropske agencije za lijekove.