DR. ADNAN JUPIĆ: “Trenutna epidemiološka situacija na prostoru ZDK i dalje je nepovoljna, gorući problem je nedostatak zdravstvenog kadra”

“Trenutna epidemiološka situacija na prostoru ZDK i dalje je nepovoljna”, potvrdio nam je nakon današnjeg zasjedanja Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, njegov predsjednik Adnan Jupić.

Prvi kontingent PCR testova, u količini od 4.500 do 5.000 testova, po njegovim riječima, trebao bi biti u našim zdravstvenim ustanovama možda tokom današnjeg ili najkasnije sutrašnjeg dana.

“Gorući problem na ovom prostoru trenutno nam je hronični nedostatak zdravstvenog kadra, prije svega specijalista infektologa i anesteziologa, jer smo u borbu protiv koronavirusa ušli sa četiri puta manje ovog kadra nego što je slučaj u sarajevskom i tuzlanskom kantonu, a uz to i dio naših doktora, obzirom da su pozitivni, ne mogu obavljati svoje radne zadatke”, ističe predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

“Shodno tome zatražili smo od federalnog Ministarstva zdravstva i aktiviranje stručnog kadra iz drugih kliničkih centara kako bi radili u Kantonalnoj bolnici Zenica na određeni period, bar do povratka naših doktora sa bolovanja”, navodi Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Minisitarstva zdravstva ZDK.

 

Izvor: zenicainfo.ba