Dr. Ednan Drljević: “Prve vakcine u BiH neće doći na red prije proljeća”

Dok koronavirus nastavlja da se širi, naučnici širom svijeta rade na pronalaženju vakcine.

Nekoliko kandidata je u završnoj fazi testiranja, a naši epidemiolozi očekuju da bi vakcine za stanovništvo Bosne i Hercegovine mogle doći na proljeće iduće godine.

Prvi uspjesi u istraživanju vakcine protiv koronavirusa zabilježeni su krajem januara u Kini. Testiranje na ljudima je počelo već sredinom marta, a do Nove godine, očekuje se da će prve vakcine biti lansirane na svjetsko tržište.

Bosna i Hercegovina je u fazi predbilježbe, narudžbe dovoljne količine koja će pokriti postupak imunikacije minimalno 30 posto stanovništva.

„Odmah iza Nove godine, prve vakcine davat će se u SAD-u, Švedskoj, Japanu, a BiH neće doći na red prije proljeća“, procjenjuje epidemiolog, dr. Ednan Drljević.

Za testiranje, proizvodnju i primjenu vakcina obično su potrebne godine. Jedna je to od najvećih kritika zagovornika antivakcinacijske politike, vrlo jakog lobija koji ima uticaja i na javnost Bosne i Hercegovine.

Aktuelni zakonski propisi ne podržavaju obaveznu vakcinaciju protiv kovida, što ne isključuje mogućnost da se to promijeni. Tada imunizacija podrazumijeva obavezno dostizanje kolektivnog imuniteta ili 70 posto obuhvata stanovništva i obavezu vakcinacije pod prijetnjom sankcije.

Po mišljenju, dr. Drljevića, to se kod nas najvjerovatnije neće dogoditi.

„To zavisi od toga koliko je vakcine na tržištu i imamo li novaca za imunizaciju kompletnog stanovništva, odnosno da li će vakcinacija biti dobrovoljna ili obavezna. Ako bude dobrovoljna, kod nas je antivakcinalna kampanja strašna, kao nigdje u svijetu, mali će biti odaziv“, ocjenjuje dr. Drljević, navodeći da su dosadašnja istraživanja već pokazala da vakcina, koja je najbliža odobravanju za opštu međunarodnu upotrebu, nije štetna.

Naučnici koji rade na vakcinama protiv koronavirusa nadaju se da će to moći da urade u roku od 12 do 18 mjeseci, a Svjetska zdravstvena organizacija da će ponuditi dvije milijarde doza do kraja 2021. godine.

 

Izvor: zenicainfo.ba