Druženja i proslave u Udruženju “Lotos”

Udruženje “Lotos” je nevladina organizacija za zaštitu mentalnog zdravlja djece i odraslih koja u Zenici datira još od 1993. godine. Misija organizacije je zaštita mentalnog zdravlja, integracija mentalno-hendikepirane djece i omladine, međusobna podrška porodicama sa invalidnim članovima, rad sa talentovanom djecom, omladinski aktivizam, edukacija i zaštita okoline, razvoj dobrovoljnog sektora i izgradnja tolerancije u lokalnoj zajednici.

Inače u Udruženju su uglavnom žene treće životne dobi i redovno svoje rođendane kao i vjerske praznike proslavljamo zajedno. Uvijek imamo neki program, doktorica nas angažuje da se pripremamo u pjesmi, glumačkim aktivnostima“, navodi članica Udruženja, Indira Hodžić.

Danas je upriličeno druženje povodom 89-og rođendana zeničke glumice Šefike Korkut-Šunje koja je dugogodišnja članica Udruženja “Lotos”. Glumačku karijeru je počela davne 1956. godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Šefika je prva Bošnjakinja koja je diplomom okončala školovanje na sarajevskoj glumačkoj školi, a članice ističu da su dosta stvari naučile od njih. Pripremala ih je za glumačka djela, te samom stavu pred kamerama i na nastupima.

Svakog četvrtka u Udruženju u terminu od 11 do 12, članice uglavnom treće životne dobi, okupljaju se i druže, a neke se bave i ručnim radovima i ističu da je vrijeme provedeno na ovom mjestu uvijek ugodno i korisno.

 

Izvor: zenicainfo.ba