Dvadeset korisnika plastenika dobijenih po javnom pozivu već ove jeseni očekuju prve plodove

Plastenici koje je omogućila Gradska uprava Zenica u saradnji sa organizacijom Muslim Aid iz Sarajeva korisnicima na području zeničkih sela i naselja već su u funkciji.

Rasadi koje su uz plastenik, opremu i sistem navodnjavanja dobili, odnosno dijelom finansirali već su zasađeni i porodicama mahom nezaposlenim će to najesen umnogome značiti u popravljanju kućnog budžeta.

U Kasapovićima je plastenik dobila šesteročlana porodica Dudić.

„U domaćinstvu zajedničkom smo surpug i ja, sin i snaha, njihova beba i kćerka. Muž je 32 godine radio u Zenicatransu i ostao bez posla, pa smo se odlučili proširiti našu poljoprivrednu proizvodnju. Zasijali smo u plastenik od 100 kvadratnih metara, ukupno 300 sadnica paprike i paradajza, i to će nam mnogo značiti za naš kućni budžet“, kaže nam Fatima Dudić iz Kasapovića.

Dudići su među 20 porodica koje su na javnom pozivu u martu dobili plastenik i opremu. Bilo je 60 aplikanata, a u Gradskoj upravi se nadaju da će na jesen, kao i prošle godine moći dodijeliti u saradnji sa Muslim Aidom još 20 plastenika.

„Plastenike su preuzeli zajedno sa sadnim materijalom i pratećom opremom u kojoj je i sistem za navodnjavanje. Sami korisnici su plastenike finansirali sa 20% od ukupne vrijednosti plastenika tj. po 575,20 KM, dok su Grad Zenica i Muslim Aid Sarajevo učestvovali sa po 40% tj. po 1150,40 KM ukupne vrijednosti plastenika“, ističe Senada Sejmenović, stručna savjetnica za poljoprivredu u Gradskoj upravi Zenica.

Korisnici plastenike moraju koristiti za sadnju povrtnih kultura dvije godine, a potom nemaju više ugovorne obaveze prema donatorima. U Plahovićima također šestočlana porodica s jednim penzionerom i mladim bračnim parom. Asmirin suprug Ernad otkaz u firmi je dobio početkom pandemije prošle godine.

„Predali smo za plastenik, iako nismo još nikada do sada radili plasteničku proizvodnju. Do sada smo povrće uzgajali vani, što je često problem zbog vremenskih prilika. Inače uzgajamo razne kulutre voća i povrća, a u plastenik smo zasadili paprike, paradajz i krastavice“, riječi su Asmire Alić.

„Prema utvrđenim kriterijima najviše bodova je dodijeljeno nezaposlenima i onima sa više članova porodice. Dodatne bodove su imali i mladi do 35 godina, kao i žene“, dodaje Sejmenović.

Ukupna vrijednost projekta Grada Zenica i Muslim Aida “Ekonomsko osnaživanje  socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz plasteničku proizvodnju povrća ” je 57.520,00KM.

 

Izvor: zenicainfo.ba