Dvadesetak rudara ostalo u rudarskim prostorijama do ispunjenja njihovih zahtjeva

Dvadesetak zeničkih rudara koji su jučer prekinuli štrajk glađu ipak su odlučili ostati u rudarskim prostorijama do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Većina onih koji su se odlučili na ovaj potez su dugogodišnji radnici Stare jame koji su ujedno i hranitelji svojih porodica.

“Mi nemamo kuda odavde. Ovo je naš jedini hljeb i jedino još što možemo jeste da dovedemo ovdje i svoje porodice, a ukoliko ne bude dogovora u ponedjeljak i na to smo spremni”, kazali su rudari tokom naše današnje posjete.

Umorni su i hladno im je. Većina njih nikada nije ni sanjala da će doći u ovu situaciju jer, kako kažu, radili su svoj posao časno i pošteno.

“Dva smo komorata izgubili, a niko se nije udostojio javiti ili nam pismenim putem iskazati saučešće. Mi smo se mjesec dana obraćali onima koji sada žele s nama razgovarati i mi smo spremni na razgovor, ali nećemo ići ispod svojih zahtjeva. Jučer smo nazvali direktora i kazali mu da, ukoliko je u mogućnosti, obezbijedi tri hiljade tona uglja za potrebe grijanja kako građani ne bi ispaštali zbog naših problema. Mi idemo do kraja jer nemamo šta izgubiti”, kazao je Elvedin Avdić, zaposlenik Stare jame.

Rudari zahtijevaju potpunu deblokadu računa, penzionisanje 38 komorata i siguran povratak u jamu. Ukoliko se ne postigne nikakav dogovor u ponedjeljak, iz Sindikata su najavili da će ponovo započeti štrajk glađu.

 

Izvor: zenicainfo.ba