DVD Zenica realizuje projekat “Vatrogasci bez granica”

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica implemetator je projekta “Vatrogasci bez granica” koji je podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

To je  projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banjaluka  i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini. Osim iz Zenice u dvodnevnoj radionici učestvuje 30 gostiju iz BiH, Hrvatske i Srbije.

„Odabrali smo ovu temu obzirom da vatrogasci obavljaju humanu aktivnost. Tema projekta je pomirenje svih građana kako u BiH tako i kod susjeda u Hrvatskoj i Srbiji. Kroz ovaj projekat ćemo pokazati da vatrogasci spašavaju ljude bez obzira na etničku pripadnost“, izjavio je Adnan Čukle, koordinator projekta.

Kako je najavio Adnan Čukle, koordinator projekta, osim održavanja radionica danas će učesnici posjetiti grad Zenicu i tvrđavu Vranduk, a sutra će na platou profesionalne vatrogasne brigade Zenica biti održana zajednička pokazna vježba.

 

Izvor: zenicainfo.ba