Evropski zvaničnici ocijenili da je situacija s migrantima u BiH alarmantna

Ovo se navodi u zajedničkom saopćenju za javnost Josepa Borrella, visokog predstavnika EU za sigurnosnu i vanjsku politiku, Ylve Johansson, evropske komesarke za unutarnje poslove, i Olivéra Várhelyija, komesara za susjedstvo i propširenje.Evropski zvaničnici su pozvali bh. vlasti da zaborave političke prepirke i ponovo otvore centre u Biri i u Ciljugama kod Tuzle.

“Nadležne vlasti moraju sarađivati ​​i djelovati kako bi riješile potrebe svih izbjeglica i migranata koji su ostali bez skloništa i kako bi spasili njihove živote. Moraju se uzeti u obzir i interesi lokalnog stanovništva i u tom ćemo smislu raditi sa nadležnim vlastima” navodi se u saopćenju.

EU nastavlja podržavati Bosnu i Hercegovinu i njene građane u suočavanju sa izazovnom situacijom, i u tom smislu je stavila na raspolaganje dodatna sredstva u ovu svrhu.“EU takođe podržava Bosnu i Hercegovinu u upravljanju migrantskom situacijom, uključujući azil i jačanje granične kontrole, kako bi se izgradili potrebni kapaciteti za efikasno rješavanje ovog problema”, zaključili su u saopćenju.