FBiH: U posljednja 24 sata testirano 549 uzoraka, potvrđeno osam novih slučajeva COVID-19

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirano je 549 uzoraka i potvrđeno je osam novih slučajeva COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu, u Tešnju. 

Na području Federacije BiH do sada je ukupno testirano 37.017 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 1079 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavila su se 942 pacijenta, tri pacijenta oporavila su se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 98 slučajeva – oboljelih od COVID-19 u FBiH. Do sada je zabilježeno ukupno 39 smrtnih slučajeva.

“U cilju zaštite zdravlja javnog zdravlja stanovništva, te uzimajući u obzir činjenicu da se i dalje prijavljuju slučajevi COVID-19 na području FBiH, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ), kao i krizni stožeri kantonalnih ministarstava zdravstva nastavljaju obavljati svoje aktivnosti sukladno zakonima iz područja zdravstva kao i procjenama epidemiološke situacije u FBiH. To podrazumijeva i da Krizni stožer FMZ donosi naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe”, podsjećaju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Pozivaju građane da nastave sa odgovornim ponašanjem i tako spriječe širenje koronavirusa:

“Naredbom Kriznog štaba FMZ koja stupa na snagu 31.05. nošenje maske na otvorenom javnom prostoru nije obavezno ukoliko je moguće držati razmak od 2 metra, dok je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru obavezno. Uz nošenje maske, pridržavanje fizičke distance, učestalo pranje i dezinfekciju ruku, dezinfekciju površina i predmeta koji se često koriste možemo zaštititi sebe i druge i spriječiti povećanje broja oboljelih”.

Kompletnu naredbu i preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ od 29.05.2020. koja je na snazi od 31.05. možete naći  OVDJE.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.