Fond solidarnosti / I ove godine osiguran novac: Ko se može liječiti u inostranstvu i gdje

Fond solidarnosti FBiH i ove godine osigurava između 15 miliona KM i 20 miliona KM za liječenje pacijenata na klinikama u inostranstvu.

No, kako je rečeno iz Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, ovo se odnosi samo na oboljele od 12 oboljenja, i samo ako su iscrpljene sve mogućnosti liječenja u našim bolnicama.

„Pravilnikom o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih lica na liječenje u inostranstvo propisani su uvjeti i postupak za upućivanje osiguranih lica na liječenje u inostranstvo (djeca i odrasli). Pravilnik je stupio na snagu 2014. godine i od tada se primjenjuje“, podsjećaju iz Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja.

Oboljenja zbog kojih se pacijent može uputiti u inostranstvo su:

1.Urođene srčane mane kod djece koje se mogu liječiti operativnim putem

2.Oboljenja iz oblasti dječije onkologije

3.Neurohirurška oboljenja djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti neurohirurškom operacijom Gamma nožem, Cyber i True Beam nožem

4.Embolizacija stentiranje i koilovanje krvnih sudova

5.Tumori oka kod dijece i odraslih

6.Ekstenzivne opekotine preko 60 posto

7.Oboljenja jetre, bubrega, pankreasa, srca, rožnice kod djece i odraslih koja se uspješno mogu liječiti transplantacijom

8.Oboljenja kod odraslih koja zahtjevaju transplantaciju koštane srži

9.Elektrofiziološka ispitivanja kompleksnih aritmija sa eventualnom radiofrekventnom ablacijom

10. Oboljenja kod djece izuzetno rijetkih patologija, odnosno oboljenja s niskom incidencom (jedan na milion stanovnika), ukoliko se radi o jedinom oboljenju, odnosno ukoliko bi liječenje u inostranstvu dovelo do potpunog izlječenja

11.Osteosarkom kod djece koji se može liječiti operativnim putem

12.Ugradnja uređaja za dugotrajnu mehaničku cirkulatornu ventilaciju.

Pacijenti se na liječenje upućuju prvenstveno u inostrane zdravstvene ustanove u regionu, odnosno na klinike u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, ali i u zdravstvene ustanove u Turskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj te, kao tvrde iz Federalnog zavoda, i drugim zemljama u kojima se određeno oboljenje može uspješno liječiti, a postoji zaključen međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju.

Imajući ovo u vidu, pacijenti oboljeli od oboljenja predviđeni Pravilnikom će i u 2020. godini, kao i do sada, pod uslovima i na način propisan pravilnikom, moći ostvariti pravo na liječenje u inostranstvu na teret sredstava Federalnog fonda solidarnosti u ugovorenim zdravstvenim ustanovama u inostranstvu u kojima se pojedina oboljenja uspješno liječe”, kažu u Zavodu.