FORUM GRAĐANA ZENICE: Stop govoru mržnje!

Kao građani Grada Zenice, osjećamo potrebu da reagujemo na sve učestalije, sve teže, neprikladnije i uvredljivije izjave i riječi koje javno  upućuju neki visoki funkcioneri i političke ličnosti. Riječi koje oni izgovore imaju daleko ozbiljnije i opasnije posljedice, izazivaju  uznemirenje građana, manipulišu dijelom građana koji ih bezuvjetno slijede, jer se sve ovo može tumačiti i kao poziv  na linč i na mržnju prema drugima i drugačijima.

Predstavnici pojedinih političkih stranaka smatraju da imaju jedinstveno pravo da „ prebrojavaju“ krvna zrnca građana, pakuju nas u torove,  ocjenjuju ko je dobar predstavnik svog naroda a ko je „ izdajica“ i „ fukara“, koji su „ loši“ narodi a koji „ dobri“, pa čak i koja je žena udajom za pripadnika drugog naroda manje ili nikako više pripadnik svog naroda! Ovakvom retorikom nas vraćaju u devedestete godine, stvaraju nezdravu atmosferu i strah kod građana. Direktno vrijeđaju veliki dio građanstva a njihovi sljedbenici prihvataju i šire govor mržnje, što može izazvati vjersku i nacionalnu netrpeljivost i javno izazivanje i podsticanje  nasilja i mržnje.

Podsjećamo da se pod govorom mržnje podrazumijevaju  svi oblici izražavanja koji šire, potiču, promovišu ili opravdavaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam i druge oblike mržnje na temelju netolerancije, uključujući: netoleranciju izraženog agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, diskriminaciju i neprijateljstvo prema manjinama, migrantima i ljudima imigrantskog porijekla, namjerno ili nenamjerno podsticanje diskriminacije i netolerancije, podsticanje mržnje ili nejednakosti po bilo kojem osnovu, prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, pol, seksualnu opredijeljenost, fizičku onesposobljenost ili mentalno stanje, te potenciranje stereotipa prema različitim grupama koje su u manjini ili prema pojavama koje nisu u skladu sa stavovima većine.

Pravo na slobodu izražavanja zagarantovano Ustavom Bosne i Hercegovine i  članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama,  nije apsolutno,  te ne smije biti opravdanje za bilo koji oblik diskriminacije ili govora mržnje.

Forum građana Zenice, kao nevladina i nestranačka organizacija, ovim putem se javno izjašnjava da se protivi bilo kakvom obliku  govora mržnje  i  poziva nadležne institucije, prije svega nadležna Tužilaštva, Ombudsmene BiH  i Centar za rodnu ravnopravnost  da reaguju  u skladu sa svojim ovlaštenjima.

 

FORUM GRAĐANA ZENICE