FOTO: Na kraljevskom gradu Bobovcu centralna svečanost povodom obilježavanja Dana državnosti BiH

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je na kraljevskom gradu Bobovcu održana centralna svečanost uz sve epidemiološke mjere i upute u organizaciji nevladinih organizacija (Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća-pokret za ravnopravnost, MDD Merhamet, La Benevolencija, KUD Proleter i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99).

Pored brojnih delegacija i predstavnika nevladinih organizacija, u ime člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića izaslanik Amel Suljović se obratio skupu i naglasio važnost Dana državnosti.

Svečanosti su prisustvovali Bosanci i Hercegovci iz svih krajeva zemlje, čak i svijeta, a prigodan govor i čestitku uputio je i član predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Djelo obnove državnosti BiH, zapravo je djelo izuzetne generacije ljudi, ljudi koji su prevazilazeći ideološke, političke i etničke razlike imali dovoljno mudrosti a i hrabrosti da pronađu ono što je njihov zajednički interes, a to je država”, kazao je između ostalog Željko Komšić.

Na kraljevski grad Bobovac stiglo je nekoliko planinarskih društava, organizacija, udruženja, te svih onih koji su na današnji dan odlučili biti na lokaciji Srednjovjekovne Bosne.

 

Izvor: zenicainfo.ba