Franjić: Odgovornost trebaju snositi Ceste Federacije BiH

Zbog predugog čekanja i šteta izazvanih sporošću radova na rekonstrukciji tunela Vranduk, pojedini privrednici u Zeničko – dobojskom kantonu najavili su tužbe protiv Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH.

Zenički privrednik i član Upravnog odbora Grupacije poslodavaca Zeničko – dobojskog kantona, Vladimir Franjić, naglasio je da za nastalu štetu odgovornost mora snositi investitor.

„Kad smo grubo procjenjivali, u startu smo utvrdili da je mjesečna šteta za privredu, zbog dugih zastoja u Vranduku, oko milion maraka, a sad smo već sigurni da je i mnogo veća. Šteta privredi BiH premašiće 20 miliona maraka, a to je skoro 50 posto veća vrijednost od investicije“, kazao je Franjić.

Grupaciji poslodavaca Zeničko – dobojskog kantona potvrđeno je da će pojedine firme tužiti Ceste Federacije BiH za nastalu štetu u poslovanju i ovo je udruženje spremno dati im tehničku podršku u toj namjeri.

„Udruženje ne može tužiti, ono samo može pomoći našim privrednicima da pripreme tužbe. Svaki privrednik bi mogao pojedinačno dokazati kolika je razlika između normalnog poslovanja u vrijeme kada imaju normalan prolaz kroz ovu dionicu i koliko gube zbog toga što su Autoceste napravile ovakav haos“, pojasnio je Franjić, podsjećajući da je Grupacija tražila od premijera Federacije, Fadila Novalića, da poduzme korake protiv onih koji su problem uzrokovali.

„Ovo je školski primjer kako ne treba raditi, ali se nadam da premijer Novalić neće reći – eto naučili smo se na greškama, a da ne uradi ništa. Neko za ovo mora odgovarati“, poručuje Vladimir Franjić, predloživši da se prije početka radova na rekonstrukciji tunela Crnaja na putnom pravcu prema Mostaru, koji se najavljuju za sredinu augusta, sve dobro pripremi, kako se ne bi desilo da i taj projekat završi kao totalni promašaj.

 

Izvor: zenicainfo.ba