FUCZ je za mjesec i po potrošio 23 miliona KM za javne nabavke, Vlada čeka detaljan izvještaj

Federalna uprava civilne zaštite najkasnije do 8. maja mora dostaviti Vladi Federacije BiH detaljne informacije s popratnom dokumentacijom o svim javnim nabavkama od proglašenja stanja nesreće.

To je zatraženo od svih federalnih institucija, a procjenjuje se da je FUCZ u tom periodu potrošio 23 miliona KM, uključujući respiratore.

Sve oči javnosti sada su uprte u istragu pravosuđa o spornoj nabavci 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Ipak, osim te nabavke od polovine marta do danas FUCZ je na čelu s direktorom Fahrudinom Solakom, koji je od proglašenja stanja prirodne nesreće postao glavni operativac Vlade FBiH, potrošio ukupno 23 miliona za sve nabavke.

Nakon što su otkriveni krajnje sumnjivi detalji u vezi s nabavkom respiratora, Vlada FBiH je, na prijedlog ministra Aljoše Čampare zatražila i pozvala sve federalne institucije da dostave detaljne informacije o svim javnim nabavkama koje su provodili u prethodnih mjesec i po. Postavlja se pitanje da li bi Vlada FBiH zatražila detaljne podatke i dokumentaciju o svim javnim nabavkama da nije bilo afere respiratori.

Izvještaj koji dobije Vlada FBiH bit će proslijeđen Parlamentu FBiH na analizu.

Zanimljivo je da je osim sporne nabavke respiratora FUCZ ranije nabavio i određenu količinu testova preko proizvođača namještaja, kako je objavio Žurnal. Također, u posljednjih mjesec i po FUCZ je kupovao i maske, rukavice te drugu zaštitnu opremu. Kako su radili, na koji način su birali dobavljače, koliko je prekršen Zakon o javnim nabavkama i koliko je realno opravdanje da su vanredne okolnosti i da je na tržištu teško doći do medicinske opreme, trebao bi otkriti izvještaj koji dostave, ali i istraga nadležnih organa.