FUCZ: U nekim općinama povišeni vodostaji rijeka, na snazi mjere odbrane

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) navela je u redovnom izvještaju da je visina vodostaja na pojedinim rijekama i pritokama povišena.

Vodostaj Une u Gradu Bihaću iznosi 82 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je 85 cm (kritična tačka je 100 cm).

Visina vodostaja Save u Bosanskom Brodu iznosi 600 cm (pripremno stanje), Bosanskom Šamcu 447 cm (normalno stanje), Orašju 687 cm (normalno stanje).

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7.00 sati bio je 198,69 m.n.m., (tačka preljeva,je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer, nivo je identičan. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Vodostaj Trebižata jutros u 8.00 sati, vodomjerna postaja Humac, iznosio je 319 cm. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

Na području Kantona 10 vodostaji rijeka i pritoka su u opadanju, dok su vodostaji rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona povišeni.

U naselju Borova ravan u Općini Gornji Vakuf-Uskoplje 3. januara pojavilo se manje klizište usljed pojave podzemne vode. U neposrednoj blizini se nalazi jedna privatna kuća koja bi mogla biti ugoržena ukoliko dođe do pogoršanja situacije na ovom lokalitetu.

U centralnoj zoni Grada Ljubuški zbog kvara na vodovodnoj mreži trenutno nema vode, ekipa je na terenu i radi na otklanjanju kvara.

Zbog obilnih kišnih padavina u Bihaću je došlo do zamućenja vode na svim izvorištima, te se potrošačima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.