FUZIP: Za 4.168 osoba istekao period obavezne izolacije

Federalni sanitarni inspektori su na graničnim prijelazima BiH, prema do sada dostupnim informacijama, zaključno s 29.3.2020. godine, izdali su ukupno 19.838 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciju na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama je obuhvaćeno i ukupno 2.340 državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama ovih osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. To vrijedi i za 224 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta BiH, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Danas ističu mjere iz 2.265 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, uključujući i rješenja izdata na GP Aerodrom Tuzla, čime je do sad za ukupno 4.168 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Obavještavamo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera i svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi, te do isteka perioda izolacije nisu imale nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznu izolaciju.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je 29.3.2020 na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona izvršio sedam inspekcijskih  i osam kontrolnih nadzora, te podnio šest prekršajnih naloga u iznosu od  8.250 KM.

U periodu od 15. do 29.3.2020. godine na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona (od 23.3.2020. godine), obavljeno je 108 inspekcijskih i 126 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima. Podneseno je 108 prekršajnih naloga u iznosu od 204.900 KM. Kod 126 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno da prijave građana nisu bile utemeljene.

Povećanje cijena artikala s liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju itd.) je do sad evidentirano kod ukupno 17 subjekata nadzora, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.