Godišnjica projekta “Zenica zeleni grad”

Početna konferencija projekta Green City Action Plan za Grad Zenica na kojoj je zvanično objavljen početak projekta “Zenica zeleni grad”, kojeg finansira Federalno ministarstvo  finansija Austrije uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a implementira  međunarodni konzorcija PwC – Arup održana je prije godinu dana, tačnije 11. septembra, 2018.

Prema riječima, Jakute Imširović, stručne saradnice za zaštitu životne sredine Grada Zenica, nakon niza aktivnosti tokom ovih godinu dana, već je na uvid dostavljen finalni dokument Akcionog plana, tehnički izvještaj i izvještaj uvida o socio-ekonomskoj situaciji Zenice.

Sredinom mjeseca oktobra trebala bi se održati tematska sjednica Gradskog vijeća, tokom koje bi autori dostavljenih studija i prezentirali  pripremljene dokumente. Ukoliko kompletan dokument bude usvojen u obliku nacrta, kaže Imširović, uslijedila bi Javna rasprava tokom koje bi svi Zeničani imali priliku iznijeti svoje mišljenje i eventualne sugestije.

Nakon odgovora autora studija uslijedilo bi ponovno glasanje na sjednici Gradskog vijeća i usvajanje finalnog dokumenta projekta “Zenica zeleni grad”, precizirala je Imširović. Nakon toga Grad Zenica bi trebao iznaći sredstva i implementirati predložene projekte iz različitih oblasti, kao što su upravljanje vodama i otpadom, kvalitetom zraka, prostorno planiranje,  zeleni transport, obnovljivi resursi, klimatske promjene.

Najintenzivniji proces Akcionog plana bio je prikupljanje podataka za posljednjih deset godina a prikupljeno je vise od 270 indikatora na osnovu kojih su se mapirali generisani pritisci koji  utiču na stanje okoliša. Dalje praćenje rezultata i stanja okoliša bio bi slijed aktivnosti, a  Grad Zenica ulaže sve napore da projekat “Zenica zeleni grad” bude realizovan na način da  svi Zeničani vide konkretne aktivnosti i rezultate.

 

Izvor: zenicainfo.ba