Goran Čerkez: Mjere u FBiH ostaju iste i za Novu godinu, hoteli mogu raditi do 23 sata

Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez potvrdio je da je na današnjoj sjednici Kriznog štaba raspravljano o mjerama za vrijeme novogodišnjih praznika te naglasio kako će one ostati iste.

 

“Mjere koje sada postoje trebaju i ostati za vrijeme novogodišnjih praznika. Jedan ili dva dana veselja mogli bi upropastiti cijeli januar. Mislim da to niko sebi ne bi dozvolio. Nas očekuju dva zimska mjeseca gdje još uvijek možemo očekivati tešku situaciju”, rekao je Čerkez.

Osvrnuo se i na rad ugostiteljskih objekata i hotela za vrijeme Nove godine.

“U preporuci koja je data hotelijerima jasno je naznačeno da vrijede sva pravila kao i za kafiće. Hoteli mogu raditi za goste, ali do 23 sata. Prema tome, do 23 sata rade ugostiteljski objekti i za goste hotela. Važno je reći da nema organizovane proslave Nove godine. To je nešto što bi bilo u suprotnosti s mjerama”, istakao je Čerkez.

Naglasio je kako su preporučili građanima da Novu godinu slave u krugu porodice.

“Pozvali smo da se Nova godina slavi porodično, to je preporuka, a ne naredba. Mnoge evropske zemlje su davale limite, mi nismo to radili, već smo pozvali građane da novogodišnje praznike provedu u krugu porodica”, naglasio je Čerkez.

Pomoćnik ministra zdravstva govorio je i o novim preporukama za ski-centre, koje će biti na snazi od nedjelje.

“Također, naše preporuke će važiti i za skijaške centre. U nedjelju stupaju i preporuke koje se tiču skijaških centara zajedno s onim vezanim za novogodišnje praznike. Očekujemo i veću podršku MUP-a tokom novogodišnjih praznika te smo dobili i obavijest od Ministarstva unutrašnjih poslova da će biti pojačan nadzor tokom novogodišnjih praznika”, zaključio je Čerkez.