Grad i javne ustanove Apoteke Zdravlje i Dom zdravlja osigurali 500 COVID-19 Antigen testova

Zahvaljujući saradnji Gradske uprave Zenica i gradskih javnih ustanova Apoteka „Zdravlje“ i „Dom zdravlja“ Zenica“ osigurana je nabavka 500 COVID-19 Antigen Rapid testova za građane Zenice.

Nabavku Antigen Rapid testova koji su tokom dana isporučeni JU „Dom zdravlja“ Zenica izvršile su gradske apoteke „Zdravlje“. Vrijednost nabavljenih testova je 9.750 KM sa PDV-om, koje će apotekama biti plaćene iz Budžeta Grada.

„Nismo nadležni za nabavku vakcina protiv COVID-19 virusa, ali smo našli načina da osiguramo bar da nam se veći dio Zeničanki i Zeničana testira na koronavirus. Nadam se da će pravovremeno testiranje omogućiti uspješnije liječenje naših sugrađana zaraženih koronavirusom“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Doktor Edis Rastić iz Covid ambulante „Dom zdravlja“ Zenica ističe da je ova informacija u „Domu zdravlja“ primljena kao odlična vijest, osobito u Covid ambulanti koja je na prvoj liniji odbrane jer je testiranje krucijalno u detektovanju Covid pozitivnih osoba, te njihovom stavljanju pod epidemioloski nadzor.

“Ponajviše je to bitno jer dostatan broj testova omogućava brzu dijagnostiku pacijenata, a sljedom toga pravovremen tretman korisnika zdravstvenih usluga odnosno naših pacijenata kojima smo u ovom teškim momentima na raspolaganju stopostotno“, kaže dr. Rastić, pozivajući građanstvo da se strogo pridržavaju epidemioloških mjera kako bi svi iz ove krize izašli sa što manje posljedica.

Ovaj gest najbolji je pokazatelj maksimalne opredijeljenosti Gradske uprave Zenica, na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem, da u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima pomogne u odbrani protiv svjetskog izazova koronavirusa.