Grad Zenica će dati saglasnost za rekonstrukciju i dogradnju postojećih objekata u krugu Kantonalne bolnice Zenica

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima održao je danas radni sastanak s ciljem postizanja dogovora o realizaciji Projekta rekonstrukcije Kantonalne bolnice po EE principima. 

Sastanku su prisustvovali: Elisabet Tomasinec, šefica Političkog odjela Delegacije Evropske unije/EUSR-a u Bosni i Hercegovini; Sanja Stanojević, politička savjetnica u Delegaciji Evropske unije/EUSR-a u Bosni i Hercegovini; Josip Polić, predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH; vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić; ministar finansija Zeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić; Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica i Seđad Kliko, kantonalni pravobranilac Zeničko-dobojskog kantona.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je potvrdio da će Grad Zenica pripremiti potrebnu dokumentaciju za Gradsko vijeće Zenica radi donošenja Odluke o davanju saglasnosti za rekonstrukciju i dogradnju postojećih objekata.

Na sastanku je konstatovano da davanje saglasnosti ne podrazumijeva zauzimanje novih površina zemljišta koje su u vlasništvu Grada Zenice.

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić je kazao da se realizacijom Projekta rekonstrukcije Kantonalne bolnice po EE principima ne dira u pravo vlasništva koje Grad Zenica ima na jedinstvenoj parceli na kojoj se nalazi bolnica.

Najavio je izmjenu Odluke vezane za olakšavanje procedura potrebnih za nastavak aktivnosti na realizaciji projekta Plava voda.

Prema procjeni vršioca dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnesa Bašića izmjena Odluke bi trebala biti usvojena do sredine marta tekuće godine.

Zakazat ćemo hitnu sjednicu Gradskog vijeća Zenica radi donošenja Odluke o davanju saglasnosti za rekonstrukciju i dogradnju postojećih objekata u krugu Kantonalne bolnice Zenica. To ćemo uraditi čim budu spremni i usaglašeni materijali za donošenje odluke. Gradska uprava Zenica na čelu sa mnom će učiniti sve što je u njenoj nadležnosti kako bi se projekti od kojih će korist imati naši građani, realizovali u što skorije vrijeme“, naglasio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.