Grad Zenica će otkupiti sve prijavljene viškove poljoprivrednih proizvoda

S ciljem podrške poljoprivrednim proizvođačima, ali i penzionerima Grad Zenica objavio je javni poziv poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada Zenice da prijave ostvarene viškove poljoprivrednih proizvoda, koji će nakon završetka procedure po javnom pozivu biti podijeljeni penzionerima.

Javni poziv je objavljen 18. januara ove godine, a u sklopu ovog javnog poziva poljoprivredni proizvođači su prijavili viškove proizvoda i to ukupno 60 tona krompira, četiri tone luka i 12 tona jabuka.

Grad Zenica otkupit će sve prijavljene poljoprivredne viškove krompira, luka i jabuka. Planirano je da krompir otkupimo po cijeni od 0,90 KM/kg, luk 1 KM/kg i jabuke po cijeni od 1 KM/kg. Angažovat ćemo naše dobrovoljno vatrogasno društvo, kao i druge volontere kako bi pomogli da se izvrši prevoz i isporuka tih proizvoda. Napominjem da će Udruženje penzionera/umirovljenika Grada Zenica odrediti način raspodjele proizvoda penzionerima, članovima Udruženja i u tom dijelu Gradska uprava Zenice neće učestvovati“, istakao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Podrška poljoprivrednim proizvođačima i penzionerima koja se ogleda u otkupu viškova poljoprivrednih proizvoda je aktivnost koju Grad Zenica nastavlja i ove godine.