Grad Zenica finansira šest projekata iz oblasti zaštite okoliša

Potpisivanje ugovora sa šest predstavnika organizacija civilnog društva o realizaciji projekata zaštite okoliša, finansiranih iz gradskog budžeta, upriličeno je danas u sjedištu Grada Zenice.

U budžetu Grada ove godine je planirano 30 hiljada, ali je odobreno tek 18,5 hiljada konvertibilnih maraka za projekte jačanja ekološke kulture, zaštite prirode, projekte upravljanja otpadom, poboljšanja energetske efikasnosti i smajenja aerozagađenja.

Razlog što sva planirana sredstva nisu i utrošena je slab odziv na javni poziv za dostavljanje projekata, kao i činjenica da je među prijavljenima bilo i organizacija koje se ne bave primarno zaštitom okoliša, obrazložila je Jakuta Imširović, stručna saradnica za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, pozvao je nevladine organizacije koje se bave brigom o okolišu da prijave svoje projekte na javne pozive koje raspisuje Gradska prava, s obzirom da je do sada iskazana zainteresovanost bila izuzetno slaba.

Iz budžetskih sredstava ove godine podržani su projekti Saveza izviđača Grada Zenice, Udruženja za unapređenje životne sredine E-grupa, Eko-etno arheološkog udruženja Kula Gorica, Udruženja poslodavaca Zenica, Udruženja za zaštitu humanih, intelektualnih i kulturnih vrijednosti Zenica i Planinarskog društva Željezara Zenica.

 

 

Izvor: zenicainfo.ba