Grad Zenica: Organizovano odlaganje i odvoz otpada i iz najudaljenijih MZ

U Gradu Zenica počinje se raditi na organiziranom odlaganju i odvozu otpada iz seoskih i prigradskih mjesnih zajednica s krajnjim ciljem uklanjanja divljih deponija smeća.

Napravljeni su spiskovi svih domaćinstava u privatnim kućama i svi oni koji nisu imali Albinu posudu za odlaganje smeća iz domaćinstva dobiće je uskoro.

Organizirano odlaganje i odvoz otpada iz najudeljnijih i svih drugih područja Grada Zenica rade resorna Služba za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice i komunalno preduzeće Alba.

„U pitanju je dio Sporazuma o organizovanom odlaganju i odvozu otpada iz domaćinstava koji je Grad Zenica potpisao s preduzećem Alba. Uposlenici Službe i članovi savjeta mjesnih zajednica proteklih su oko pet mjeseci radili na formiranju spiskova. Sada imamo sva domaćinstva i koja koriste kantu za otpad i domaćinstva koja ne koriste“, navodi Mujo Garanović,  sekretar Sektora za poslove MZ za Nemilski sliv.

Prema podacima iz preduzeća Alba oko 1 500 je ukupno domaćinstava prema ovim spiskovima koji nisu imali posudu za odlaganje otpada. Njihovim planom podjela posuda, dubokih Albinih kanti za smeće za domaćinstva planirana je u četiri prioritetne grupe. Prvu grupu su već završili, posude su podijeljenje na području Dobriljena, Gornjih Vražala i Janjca. Ovdje nisu ranije imali kante za smeće, kao i u Šerićima, Vukotićima i Jastrebcu, gdje će posude mještani dobiti uskoro. Potom će kante podijeliti i domaćinstvima na području Bistričkog sliva, a zatim i Babinjskog. Kante dobijaju na revers, a uslugu plaćaju kao i svi drugi korisnici, osim što postoji mogućnost korigiranja cijene za najudaljenija područja. Dugoročni cilj ovog Sporazuma Gradske uprave i Albe jeste svakako uklanjanje divljih deponija smeća. Od sada će dakle umjesto na obližnju divlju deponiju otpad odlagati u posude koje će Albini radnici jednom sedmično odvoziti na regionalnu deponiju. Zanimalo nas je kakvo raspoloženje za uvođenje nove komunalne usluge u pojedinim selima vlada među korisnicima.

„I nama je vjerujte bilo pomalo nevjerovatno da su stanovnici sela u kojima do sada nisu imali kante za smeće pokazali interes za organizovanim odlaganjem smeća. Te deponije i smeće svima su dosadili“, zaključuje Garanović.

Prije tri godine su u Gradskoj upravi izvršili i mapiranje svih divljih deponija smeća pa će zaživljavanjem sistema organiziranog odlaganja i odvoza otpada na seoskim područjima biti stvoreni uvjeti za konačno uklanjanje, prema podacima Odsjeka za komunalne poslove i ekologiju, najmanje 260 divljih deponija na cijelom području Grada Zenica.