Grad Zenica uz podršku UNDP-a realizuje “Inicijativu za zeleniju i održivu budućnost”

Sadnjom prvih sadnica smrče u dvorištu Javne ustanove “Dom-porodica” u Zenici je počela realizacija Inicijative za zeleniju i održivu budućnost.

Ovu inicijativu pokrenuo je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Inicijativi se pridružilo 15 jedinica lokalne samouprave u BiH, među kojima je i Grad Zenica.

U 2020. godini cilj je da se zasadi 10.000 sadnica na dječijim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama.

Ovom inicijativom nastoji se odgovoriti na problem zagađenja vazduha, tla i vode.

Grad Zenica obezbijedit će 500 komada sadnica smrče, dok će UNDP obezbijediti 125 komada.

Izuzetno nas je obradovao prijedlog UNDP-a da u ovoj inicijativi učestvujemo kao grad partner. Sa zadovoljstvom smo prihvatili prijedlog. Ova aktivnost se uklapa i u naše aktivnosti koje provodimo u sklopu programa “Zenica zeleni grad”. U potpunosti smo opredijeljeni za zaštitu okoliša i smanjenje zagađenja. Realizacijom ove inicijative želimo uticati i na svijest naših građana kada je u pitanju briga za okoliš“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Inicijativu smo počeli 12. oktobra ove godine. Cilj je da akcijom sadnje drveća spriječimo klizišta i eroziju tla, obogatimo zrak, smanjimo nivo buke u gradu, da osiguramo zeleniju i održivu budućnost. Grad Zenica je jedna od 15 jedinica lokalne samouprave koja se pridružila ovoj inicijativi. Krajnji cilj je da zasadimo 10.000 sadnica, jer aktivnosti poput sadnje drveća mogu imati značajan uticaj ukoliko se poduzimaju redovno i većem obimu” izjavila je Jasmina Islambegović, projektna službenica, UNDP BiH.

Nastavak akcije planiran je za kraj oktobra ove godine, kada će na zeničkom izletištu Smetovi biti zasađeno još 595 sadnica šmrče, od ukupno 625 koliko je predviđeno za grad Zenicu.

 

Izvor: zenica.ba