Grad Zenica za preventivne mjere širenja zaraze koronavirusom izdvojio pola miliona konvertibilnih maraka

Povodom aktuelne situacije uzrokovane širenjem koronavirusa u Gradskoj upravi Zenice održana je vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Grada Zenica.

Sjednicu je vodio komandant Štaba civilne zaštite, što je po funkciji gradonačelnik Grada Zenica Fuad Kasumović.

Razmotrene su i donesene mjere koje Grad Zenica kao jedinica lokalne samouprave može poduzeti u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Kao komandant Štaba civilne zaštite pozivam sve građane da se pridržavaju uputa svih nivoa vlasti o prevenciji širenja zaraze koronavirusom. Situacija je veoma ozbiljna. Ukoliko se pandemija koronavirusa proširi u Zenici svi možemo doći u veoma nezgodnu situaciju. Štab civilne zaštite Grada Zenica kontinuirano prati razvoj situacije i postupa u skladu s naredbama viših nivoa“, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Osim ovoga, Grad Zenica je za poduzimanje mjera u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom izdvojio 500.000,00 KM.

Odobrena sredstva biće utrošena za nabavku dezinfekcionih sredstava i lične zaštitne opreme te pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva.

Također, zakupcima poslovnih prostora koji su u vlasništvu i na upravljanju Grada Zenica umanjit će se cijena zakupnine za mjesec mart 2020. godine za 50%, kao i zakupcima javnih površina.

 

Izvor: zenica.ba