Građani BiH neće poslove prodavača, konobara, ali ni profesora

Nezaposleni građani u BiH od početka ove godine najčešće su odbijali da rade poslove prodavača, vozača teretnih vozila, kuvara, konobara, ali i profesora njemačkog, te matematike iz ličnih razloga, a neki od njih su i izbrisani sa biroa za zapošljavanje širom BiH.

U Zavodu za zapošljavanje RS kažu da su u ovoj godini nezaposlena lica odbijala zaposlenje u okviru zanimanja prodavača, vozača teretnih vozila, komercijalnih tehničara i profesora matematike.

“Najčešći razlog brisanja s evidencije zbog odbijanja zaposlenja je nepojavljivanje na razgovoru za posao, a nakon prethodno uručenog poziva. Sva lica brisana sa evidencije po ovom osnovu potpisala su dostavnicu da su uredno primila poziv na razgovor za posao. Međutim, nakon nedolaska na razgovor navedena lica nisu davala nikakvo objašnjenje u vezi s nejavljanjem, odnosno zašto nisu mogli da dođu”, rekao je Teodor Savić iz Zavoda za zapošljavanje RS.

Oni ističu da je zbog odbijanja zaposlenja u struci od početka ove godine s evidencije obrisano šest lica. Ukupan broj obrisanih sa evidencije od početka godine je 38.008 osoba. Razlozi tome su razni poput zaključivanja ugovora o radu, odjavljivanja sa evidencije, ostvarivanja penzije, nesposobnosti za rad i slično.

Amela Makul, stručni saradnik za informisanje u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, kaže za “Nezavisne” da su u opštinama ovog kantona u ovoj godini zbog odbijanja posla sa evidencije obrisane dvije osobe.

“Najčešći poslovi koje nude poslodavci, a evidentirani nezaposleni odbijaju, su konobar, frizer, kozmetičar, zidar, tesar te profesori njemačkog jezika”, kaže Makulova.

Ona kaže da su razlozi odbijanja razni, a to je da poslodavci nude ili nisku platu ili je uopšte nema, već plaćaju po procentu.

“Razlog je i to što nezaposlene osobe nikad nisu radile u struci, ne posjeduju radno iskustvo u struci, te su obično radili neke druge poslove. Zdravstveni razlozi su takođe uzrok odbijanja pojedinih poslova”, kaže Makulova.

Dodala je da u većini odbijanja zaposlenja osobe dostave opravdanje, koje je najčešće ljekarski nalaz.

Pojasnili su da profesori njemačkog jezika odbijaju poslove jer uglavnom drže privatne časove koji im se više isplate nego da su zaposleni u nekoj školi.

Ida Hadžimuratović iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo kaže da nezaposleni u ovom kantonu odbijaju poslove frizera, prodavača, kuvara i konobara koje im nudi ova služba.

“Oni rijetko odbijaju posao, a razlog je najčešće, kako navode, da se radi o poslu koji nije odgovarajući i da ne odgovaraju uslovi poput male plate, loših uslova rada, zdravstvenog stanja koje ne odgovara ponuđenom poslu i slično”, kaže Hadžimuratovićeva.

Ona kao primjer navodi nerealne uslove koje ponekad daju i poslodavci, koji očekuju da radnik radi sedam dana u sedmici po 10 sati za 400 KM.

Hadžimuratovićeva je dodala da do sada nisu imali situaciju prestanka vođenja nezaposlene osobe u evidenciji zbog odbijanja odgovarajućeg posla.

 

Izvor: zenicainfo.ba