Gradonačelnik Fuad Kasumović apeluje na Gradsko vijeće Zenica da počne održavati sjednice i nastavi s radom

Nakon što je Radno predsjedništvo Gradskog vijeća Zenica od Federalnog štaba civilne zaštite i Štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona zatražilo da donese preporuke o primjeni neophodnih zaštitno-epidemioloških mjera za potrebe održavanja sjednica Gradskog vijeća Zenica, stigli su odgovori od strane ovih tijela.

Naime, Federalna uprava civilne zaštite u svom je odgovoru obrazložila da je za donošenje preporuka za potrebe održavanja sjednica Gradskog vijeća Zenica za vrijeme dok traje pandemija korona virusa nadležan Gradski odnosno Kantonalni štab civilne zaštite.

Kantonalni štab civilne zaštite je dana, 19.05.2020. godine donio Preporuku pozivajući se na Naredbu Federalnog štaba civilne zaštite shodno kojoj se dozvoljava javno okupljane u zatvorenom prostoru, uz osiguranje 10 m2 po osobi te poštivanje epidemioloških mjera.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je u nekoliko navrata pozvao Gradsko vijeće Zenica da konačno nastavi sa svojim radom i počne održavati sjednice.

U Preporuci Kantonalnog štaba civilne zaštite od 30.04.2020. godine, također je navedeno da se sjednica Gradskog vijeća Zenica može održati uz propisane mjere kojima će se obezbijediti socijalna distanca od dva metra učesnika sjednice, kao i poštivanje drugih higijensko-epidemioloških mjera (nošenje zaštitne maske i rukavica, dezinfekcija prostorija, bez korištenja klima uređaja).

Kako je od održavanja posljednje redovne sjednice Gradskog vijeća Zenica proteklo skoro tri mjeseca, kao i da veliki broj važnih materijala i akata nije razmatran gradonačelnik Fuad Kasumović ponovo je apelovao na Gradsko vijeće da čim prije zakaže sjednicu.

Istakao je da su posebno značajne tačke Plan kapitalnih ulaganja u putnu i vodnu infrastrukturu i Program mjera za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje na području Grada Zenica, čije je usvajanje u nadležnosti Gradskog vijeća i od kojeg zavisi realizacija infrastrukturnih projekata te podrška poljoprivrednicima.

Gradonačelnik Kasumović je ponovio da su za poboljšanje infrastrukture u mjesnim zajednicama Grada Zenica predviđena sredstva oko pet miliona konvertibilnih maraka, dok je za poljoprivredu osigurano blizu 800.000 KM.

Štab civilne zaštite Grada Zenica je na prijedlog komandanta Štaba preporučio održavanje sjednica Gradskog vijeća Zenica uz poštivanje svih zaštitno-epidemioloških mjera.