Gradonačelnik Kasumović i Gradska uprava pozdravljaju završetak značajnijih projekata zaštite okoliša u Zenici

Svečanom ceremonijom koju je organizovala kompanija ArcelorMittal Zenica najavljen je završetak dva najznačajnija projekta zaštite okoliša u Zenici.

Radi se o projektima “Drugi hibridni filter na Aglomeraciji” i “Sistem sekundarnog otprašivanja na konvektorskoj Čeličani”.

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta je naveo da je hibridni filter jedan od najboljih i najvećih razvojnih projekata koje je ArcelorMittal izveo na Aglomeraciji.

Podsjetio je također da je prvi filter ugrađen 2015. godine, dok je drugi filter ugrađen krajem 2019. godine. Ugrađivanjem filtera smanjene su emisije prašine sa Aglomeracije na manje od 10 mg po metru kubnom.

Naglasio je da će se implementacijom ovih projekata osigurati da građani Zenice i zaposlenici ArcelorMittala imaju bolji okoliš.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je prisustvovao ceremoniji. Obraćajući se prisutnim istakao je: “Od dolaska na funkciju gradonačelnika Zenice s kompanijom ArcelorMittal gradimo prijateljsko okruženje. Kako sam i građanima Zenice obećao, tražio sam i od ArcelorMittala da pravimo evropsku Zenicu. Uspješno realizujemo ključni projekat za građane Zenice, a to je Toplana Zenica, zajedno sa KPA Unicon i Finskim fondom za industrijsku saradnju. U trenutcima kada se Grad, koji sam zatekao prezadužen, nije mogao zadužiti ni jednu konvertibilnu marku, kompanija ArcelorMittal nam je pomogla i preuzela garanciju za kredit Evropske banke za obnovu i razvoj. Investicija izgradnje nove toplane koja koristi nusprodukte pogona ArcelorMittala je vrijedna oko 53 miliona eura i uz saradnju sa našim partnerima do kraja ove godine će biti uspješno realizovana, i pored svih opstrukcija koje je imala Gradska uprava Zenice sa mnom na čelu. Moram reći da je dobijanje dozvola trajalo godinu i tri mjeseca“.

Pokazali smo da se uštedama i racionalizacijom troškova mogu osigurati sredstva za finansiranje velikih ekoloških i energetskih projekata bez zaduženja Grada Zenice. Zenica je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je ušao u Program zelenih gradova Evrope. Sve aktivnosti usmjeravamo prema tome da Zenica uistinu postane zeleni grad“, zaključio je gradonačelnik Kasumović.

Gradonačelnik se zahvalio kompaniji ArcelorMittal Zenica na podršci i aktivnostima koje realizuje s ciljem poboljšanja okoliša u Zenici.

 

Izvor: zenica.ba