Gradonačelnik Kasumović potpisao saglasnost za deblokadu računa RMU “Zenica”

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas Podnesak kojim se odlaže prinudna naplata od izvršenika Rudnik mrkog uglja „Zenica“ po Rješenju o izvršenju Općinskog suda u Zenici broj 43 0 IP 155220 – 17 IP na period od dva mjeseca.

Na ovaj način bit će omogućena deblokada računa RMU „Zenica“ d.o.o., a kako bi se stvorile pretpostavke za obavljanje redovnih djelatnosti na proizvodnji uglja, kao i izvršenja obaveza prema zaposlenicima zeničkog rudnika.

„Pred nama je Bajram, najveći muslimanski praznik i želja mi je, da rudarima i svim zaposlenicima rudnika budu isplaćene plaća i topli obrok, kako bi praznične dane proveli koliko – toliko u rahatluku. Također, dio zaposlenika treba u zasluženu penziju pa će, kako sam informisan od uprave društva, ovaj period od dva mjeseca biti iskorišten i za izmirenja obaveza po osnovu doprinosa“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Prema mišljenju gradonačelnika Kasumovića, RMU „Zenica“ je usljed dugogodišnjeg lošeg upravljanja doveden u teško stanje, zbog čega bi po njegovim riječima Vlada FBiH i JP „Elektroprivreda BiH“ kao vlasnici RMU „Zenica“ trebali pomoći u konsolidaciji društva i kvalitetno zbrinuti radnike koji bi eventualno mogli ostati bez posla.