Gradonačelnik Kasumović ugostio delegacije nacionalnih kulturnih društava HKD Napredak i BZK “Preporod”

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović primio je delegacije nacionalnih kulturnih društava HKD Napredak i BZK “Preporod”.

Delegacije su predvodili predsjednici tih društava dr. Nikola Čiča i prof.dr. Sanjin Kodrić.

Glavne teme razgovora bile su pozicioniranje i status ovih nacionalnih kulturnih društava u Gradu Zenica te podrška Grada za rješavanje ključnih problema s kojima se ova društva suočavaju u svom radu.

Predsjednici su istakli kako je intencija da HKD Napredak i BZK “Preporod” budu prepoznati kao nacionalna društva od posebnog značaja za Grad Zenica.

Trenutno je najveći problem njhovih podružnica u Zenici veliki dug za grijanje prema JP “Grijanje” d.o.o. Zenica.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je izrazio spremnost Gradske uprave Zenica da se uključi u rješavanje problema svih nacionalnih društava koja djeluju na području grada Zenica. “U Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu će biti uvrštena sredstva za sva tri nacionalna društva koja djeluju u Zenici”, poručio je gradonačelnik Kasumović.

Predsjednici HKD Napredak i BZK “Preporod” zahvalili su gradonačelniku Kasumoviću na njegovom dosadašnjem angažmanu, te dodali kako ni ovog puta ne sumnjaju u podršku Gradske uprave i gradonačelnika.

Na sastanku je naglašena važnost nacionalnih kulturnih društava HKD Napredak i BZK “Preporod” u očuvanju kulturne i istorijske tradicije naroda u Bosni i Hercegovini.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, najstarije su nacionalne kulturne ustanove u BiH osnovane 1902. odnosno 1903. godine.

 

Izvor: zenica.ba