Gradonačelnik Kasumović: Zenica pretekla Tešanj u privrednom razvoju

Primat među brzorastućim kompanijama od tešanjskih su preuzele kompanije iz Zenice. Tako je najviše kompanija u 2020. godini na listi Top 50 brzorastućih bilo upravo u Zenici i to 15, a potom slijedi Tešanj sa 11.

Šest ih je bilo u Visokom, a ostale su smještene u Doboj jugu, Kaknju, Žepču, Usori, Zavidovićima i Brezi, podaci su to koje su objavile “Poslovne novine”.

Prema riječima gradonačelnika Fuada Kasumovića, Zenica je oduvijek bila radnički grad, a da ovaj podatak itekako dokazuje rezultate predanog rada i preduzetih mjera za unaprjeđenje privrede, te stvaranje povoljnih uslova za otvaranje novih firmi i poboljšanje privrednog ambijenta.

“Zenica je pretekla Tešanj u privrednom razvoju. Uvijek smo bili radnički grad, imali smo velike kompanije gdje je radilo po 25.000 ljudi. Nažalost, sve to je propalo. Budući da sam u svom radnom vijeku bio i u realnom sektoru, znao sam koje stvari trebamo poboljšati. Tako sam četiri nepune godine sa saradnicima, kada sam oformio Službu za lokalni razvoj, radio na tome da dobijemo BFC certifikat i što je Zenica, konačno, i dobila. Dakle, učinili smo sve ono što je neophodno u realnoj privredi i tako privukli nove kompanije”, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Napominje kako u Poslovnoj zoni “Zenica 1” već radi 1.600 ljudi, a tamo djeluje čak 46 firmi. Najavljuje i to kako uskoro počinje i gradnja Poslovne zone “Zenica-jug”, gdje će velike kompanije napraviti velike tržne centre.

“Pozivam građane da budu strpljivi. Uz sve opstrukcije koje imamo od Kantona, mi to pripremamo. Dolje će sigurno za dvije-tri godine, samo na strani do magistralnog puta M-17, raditi do 2.000 ljudi. To su međunarodne trgovačke kuće, a pripremamo i Banloze za takvo jedno okruženje”, najavio je gradonačelnik Kasumović.