Hadžiermić: Realizovani su brojni infrastrukturni projekti, a budžet udvostručen

U periodu od 2011. do 2020 godine na području travničke općine realizirani su brojni projekti ,a budžet je udvostručen. Pokrenuti su brojni projekti, a dugoročni efekti realizacije pojedinih projekat još dugo će davati pozitivne efekti i biti osnova za nove projekte.

-Prvi kapitalni projekat velikog i dugoročnog efekata je bila izmjena javne rasvjete, odnosno prelazak na LED, rasvjetu u urbanom djelu gdje zamjenili i nadomjestili oko 1.200 svjetiljki. Moram reći da smo bili lideri u tome u cijeloj BiH. I danas se to pokazuje kao dobra investicija. – naglasio je na novogodišnjoj konferenciji za novinare Admir Hadžiemrić načelnik općine Travnik.

Govoreći o rezultatima rada istaknuo je da su pojedini dijelovi grada dobili sasvim novi izgled, a najbolji primjeri su Centralni gradski trg, te ulice:  Aleja konzula, Erika Brandisa, Donja Mahala,Školska i Meljanac.

Nakon katastrofalnih poplava iz 2014. godine velika pažnja posvećena je sanaciji infrastrukture i zaštiti od poplava. U periodu od 2011. do 2020. godine izgrađeno je šest  mostova na području općine Travnik. Period 2011-2020 obilježila je intenzivna gradnja stambenih zgrada.

Privatne visokoškolske ustanove u Travniku investirale su značajna sredstva kako bi se osigurao visok nivo kvaliteta nastavnog procesa.

 

Uvedeno je  trezorsko poslovanje u Općini Travnik. Javne ustanove su postali budžetski korisnici što je rezultiralo stabilnijem poslovanju transparetnijem korištenju budžetskih sredstava.

-Od 2011. godine budžet Općine Travnik imao je stalnu tendeciju rasta.  Budžet je u ovoj godini na oko 24 miliona maraka sa kreditnim sredstvima. Interesantno je da Općina Travnik niti u jednoj godini nije nikome ostala dužna! Svaku godinu smo završili, ne planski pozitivno, nego računovodstveno pozitivno.- istaknuo je načelnik Hadžiemrić.

Sredinom 2020. godine  pred Općinskim sudom u Travniku uspješno je okončan stečajni postupak u JKP „Bašbunar“. U navedenom periodu uspješno je stabilizirano finansijsko stanje u JU Dom zdravlja Travnik i JP “Stan”.

Travnik je 2019. godine bio prvi puta organizator Specijaliziranog sajma TIMOD EXPO 2019 koji je okupio izlagače iz tekstilne i kožarske industrije iz nekoliko zemalja. Formiran je i Privredni savjet Općine Travnik.

 

Izvor: travnik-grad.info