I pored obavijesti, Zeničani piju vodu koja nije za piće

Voda iz studenca u naselju Pišće nije za piće, obavijest je postavljena prije nekoliko dana kod ove, Zeničanima mnogo drage javne česme.

Međutim, stanovnici ovog naselja, kao i obližnjih ulica Mejdandžik i Srpska mahala, kažu da su na vodu iz studenca navikli i da će je nastaviti piti. Ipak iz mjesne zajednice ostalim sugrađanima poručuju da studenac ne piju.

Sugrađanin Alen Sinanović vjerovatno poput mnogih drugih koji su navikli godinama koristiti vodu s ovog studenca, nije obratio pažnju na obavijest koju su iz MZ Pišće postavili prije nekoliko dana.

„Prišao sam po navici studencu da se umijem i napijem vode. To mi je običaj da radim kad je toplo vrijeme uvijek, nisam primijetio obavijest. Hvala vam što ste mi skrenuli pažnju, neću više piti vodu“, dobacio je u prolazu ovaj sugrađanin.
Međutim, sugrađanin s adrese Studenac 7, najbliži komšija ovom vrelu koje se počelo prikupljati vjerovatno krajem 7. i početkom 8. stoljeća, kaže da nikada neće prestati piti ovu vodu.

„Ovakvu obavijest postavljaju svako malo. Od rata naovamo su barem 30 puta postavili obavijest da voda nije za piće. Cijelo to vrijeme moja porodica i ja pijemo vodu sa studenca, nemamo nikakvih zdrvastvenih problema. Mislim da je cilj općine ili nekog drugog, da se ugasi ovaj izvor. Ovo je izuzetno čista i dobra voda i ne pijemo je samo mi stanovnici kočevske mahale, već i mnogi drugi koji s automobilima dolaze popodne i uvečer i pune kanistere vodom”, priča nam Senad Herić.
Studenac je poodavno zabranjen za ljudsku upotrebu, ali ljubitelji njegove vode na to se ne osvrću, zapisao je zenički hroničar Mirsad Đulbić. Dakle, voda koja nije za piće, prema nalazu Inistuta za zdravlje i sigurnost hrane, uredu je onima koji su je navikli piti. Kontrolu kvaliteta i ispravnosti vode sa studenca u Institutu zatražili su iz MZ Pišće.

Prema riječima predsjednika mjesne zajednice Nijaza Ganibegovića i prema nalazu koji nam je dostavio, voda s ove javne česme iz centra grada je blizu granice ispravnosti zbog nedozvoljenog prisustva koliformnih bakterija.

“Sigurno je da bi ova voda mogla naškoditi onima koji nisu navikli da je konzumiraju i zato smo dužni postaviti obavijest za sugrađane koji nemaju običaj svratiti i piti studenac, da to onda ni ne čine”, ističe Ganibegović.

 

Izvor: zenicainfo.ba