Iduće sedmice okončanje radova na zaobilaznici oko Vranduka

Federalni premijer Fadil Novalić, izjavio je danas u Zenici da bi iduće sedmice trebali biti okončani radovi na asfaltiranju zaobilaznice oko Vranduka, čime se stvaraju bolji uslovi za odvijanje saobraćaja.

Premijer Novalić je, nakon sastanka u sjedištu Zeničko – dobojskog kantona sa kantonalnim premijerom, Mirzom Ganićem, kazao da su Ceste Federacije BIH možda pogriješile jer nisu osposobile paralelnu komunikaciju preko Ponirka do Nemile, dok traje sanacija tunela Vranduk.

“Podigla se velika društvena prašina i stanje je postalo nepodnošljivo ali bi početkom jula ono trebalo biti bolje”, dodao je federalni premijer, precizirajući da će kamioni i autobusi saobraćati kroz skelu, odnosno konstrukciju, a putnička vozila koristit će desnu i lijevu stranu zaobilaznicu, odnosno prugu i regionalnu cestu”, poručio je Novalić.

Premijer ZDK, Mirza Ganić je izjavio, da se na sastanku razgovaralo o niz bitnih pitanja za ovaj kanton.

“Prije svega o Univezitetskoj bolnici Zenica, jer nam je cilj da ovdašnji Medicinski fakultet ima nastavnu bazu i po ovome slijedi niz sastanaka. Osim toga razgovarali smo o podršci privredi i povratku, daljem razvoju poslovnog ambijenta, te o projektu Plava voda. Dobili smo potvrdu da je Vlada Federacije BiH dala saglasnost Fondu za zaštitu okoliša za izdavanje mjenica po ovom projektu. Razgovarano je i o ideji da se kompanije, koje su se do sada bavile metalnom industrijom, usmjere prema namjenskoj industriji, ali će teško doći do brze realizacije”, kazao je Ganić.

Sastanku u sjedištu ZDK prisustvovali su i federalni ministri Edin Ramić i Amir Zukić.

 

Izvor: zenicainfo.ba