Implemetacija rada za opće dobro na slobodi u SBK

U organizaciji ministarstva pravosuđa i uprave Srednjobosanskog kantona jučer je u Travniku održan okrugli sto na temu: „Implementacija rada za opće dobro na slobodi“. Prema riječima resornog ministra , Zorana Markovića, podizanje nivoa ljudskih prava na jedan viši nivo, znači i omogućavanje osuđenim osobama da svoje kazne služe radom za opće dobro.

-To znači da osuđenici na kazne do jedne godine zatvora, tu kaznu , ako oni žele i ako sudac odredi, mogu zamjeniti sa radom za opće dobro na slobodi. Znači besplatno, a na taj način bi odradili svoju kaznu i dug prema društvu. Općenito, to je bolje jer se te osobe ne isključuju iz porodičnog života i ne odvajaju se od porodica,a daju doprinos društvu korisnim radom i tako smanju troškove. – izjavio je ministar Marković.

Ovaj način izdržavanja kazne se već primjenjuje u pojedinim kantonima, a izrada Pravilnika koji bi omogućio implementaciju rada za opće dobro na slobodi u Srednjobosanskom kantonu dobila je podršku predstavnika pravosudnih instiucija koji su prisustvovali jučerašnjem sastanku u Travniku.

 

Izvor: travnik-grad.info