Inicijativa predata Vladi i Parlamentu: Uvođenje osobe od povjerenja za koje se zalažu članice Centra za ženska prava u Zenici

Prije pandemije korona virusa 48 posto žena trpilo je psihičko nasilje dok je 11 posto žena bilo izloženo fizičkom nasilju.

Ove brojke su izjednačene od početka pandemije do danas, pokazala su istraživanja Centra za ženska prava u Zenici. Da je situacija alarmantna i izuzetno loša ukazuju i članice ovog Udruženja koje su nedavno prema Vladi i Parlamentu uputile Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Izmjena se najviše tiče uvođenja osobe od povjerenja za koje se zalažu članice Centra za ženska prava u Zenici.

“Mi smo već predale ovu Inicijativu, a kada se izmjene i dopune tog Zakona usvoje to bi praktično značilo da će svaka žrtva nasilja imati priliku da izabere osobu od povjerenja koja bi otprilike trebala da prati tok događaja od početka do samog kraja tj. osoba od povjerenja će voditi računa da žrtva nasilja što lakše i jednostavnije ostvari svoja prava koja su im zagarantovana našim zakonima”, kaže Meliha Sendić, predsjednica Centra za ženska prava u Zenici.

Obzirom da ne postoji jedinstvena baza podataka, na osnovu podataka kojima raspolaže ovaj Centar značajno je povećan broj nasilja u porodici tokom pandemije koronavirusa.

“Od početka godine do danas pružili smo više od 2.200 usluga za naše klijentice, a samo u posljednja dva mjeseca pomoć je zatražilo više od 600 žena. Najviše se obraćaju za pomoć iz porodično pravnih odnosa: razvod braka, povjeravanje i izdržavanje djece te ostvarivanje prava iz socijalne zaštite, a naročito je to vidljivo u ovom periodu tokom pandemije”, ističe Sendić.

Inicijativa bi se trebala uskoro naći u hitnoj parlamentarnoj proceduri, a njena kampanja se očekuje tokom 16 dana aktivizma širom Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: zenicainfo.ba