Inspekcija na terenu: Mjere se najmanje poštuju u trgovinama, kafićima i tržnim centrima

Nakon zdravstvenog nadzora na granicama nastavila se i dalje borba protiv koronavirusa, pa je tako Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavila svoje aktivnosti na nadzoru poštivanja zdravsteno-epidemioloških mjera i preporuka u objektima kojima je ponovo omogućen rad.

Kako je kazao direktor FUZIP-a Anis Ajdinović, na osnovu izvještaja kantonalnih inspekcija, u prvoj polovini juna su kontrolisani pretežno objekti s potencijalno najvećim epidemiološkim rizikom.

Riječ je o ugostiteljskim objektima, tržinm centrima, trgovinama, gradskom prijevozu, uslužnim djelatnostima, kao i poslovnim subjektima koji zapošljavaju veliki broj ljudi.

  • Kontrolisani su i dječiji vrtići, kojom prilikom je ustanovljeno da se preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBIH uglavnom poštuju, te da su primijećena kršenja preporuka uglavnom prisutna u ugostiteljstvu, trgovinama i tržnim centrima. Što se tiče kategorizacije preporuka koje se najčešće krše uglavnom se radi o nepridržavanju minimuma osnovnih higijensko-epidemioloških mjera poput nenošenja maski u zatvorenom prostoru, neodržavanja potrebne socijalne distance, te neposjedovanju dezinfekcijskih sredstava i neizvršenim redovnim dezinfekcijama poslovnih prostorija –  kazao je Ajdinović.

Kako je dodao Ajdinović, poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i preporuka u manje restriktivnim okolnostima je jako značajno kako bi se spriječilo širenje bolesti i smanjio zdravstveni rizik.

Još od početka juna i primjene Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, naš sagovornik je istakao da je FUZIP uputio zahtjev za intenzivirano i koordinirano djelovanje kantonalnih, gradskih i općinskih inspekcija u slučaju utvrđene neodgovornosti i nediscipline u provođenju zaštitnih mjera.

  • Shodno navedenom, Federalna uprava za inspekcijske poslove je, u koordinaciji s kantonalnim inspekcijskim organima, pristupila praćenju provođenja i poštivanja postavljenih standarda i mjera, naročito u pravcu preventivno-korektivnog djelovanja na građane i privredne subjekte, a kako bi se djelotvorno podržala i osigurala pozitivna epidemiološka slika na području Federacije BiH. Riječ je o pojačanim inspekcijskim nadzorima koji se obavljaju i vikendom i u noćnim satima. Kontrole provodi 60 federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih sanitarnih inspektora –  navodi, piše Klix.

U prethodnom periodu, kako je dodao Ajdinović, prema analizi izvještaja o pretežno preventivno-korektivnom djelovanju kantonalnih inspekcijskih organa i federalne inspekcije izvršeno je 3.725 inspekcijskih nadzora na području cijele Federacije BiH.

  • Tom prilikom su donesena 252 rješenja o otklanjanju nedostataka što podrazumijeva preko 1.000 pojedinačno naloženih mjera prilikom vršenja inspekcijskih nadzora, devet zabrana rada i 24 upozorenja, te 80 prekršajnih naloga s finansijskim efektom u iznosu od 152.000 KM. Bitno je napomenuti da sistem kažnjavanja ne može biti djelotvotan bez saradnje s građanima. Od presudnog značaja je visok nivo odgovornosti svih privrednih subjekata i građana, kako bi shvatili ozbiljnost situacije i pridržavali se higijensko-epidemioloških mjera koje im garantiraju sigurno poslovanje, sigurnost i zaštitu klijenata i potrošača, a sve u cilju minimiziranja opasnosti i izbjegavanja obustavljanja poslovanja – zaključio je Ajdinović.