Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je, na osnovu aktuelne epidemiološke situacije, te novih preporuka Federalnog štaba civilne zaštite, izradio procedure za početak rada i održavanje ispita na univerzitetima.
Procedure, detaljno opisane u dokumentu sa prilozima, ilustracijama i potrebnim upitnicima/dokumentima, dostupne su svim sličnim ustanovama u BiH, putem web stranice Instituta inz.ba, a po službenoj dužnosti su upućene Univerzitetu Zenica.
Sve potrebne instrukcije
“Vodič za unapređenje sigurnosti je namijenjen zaposlenicima univerziteta, ali i studentima. Prema najavama sa univerziteta, ispiti će se obavljati uživo, dakle ne kao nastava – online. Zato je od neprocjenjive važnosti urediti način ulčaska i boravka u prostoru univerziteta, na taj način da ne dođe do prodora koronavirusa Covid-19 na univerzitet”, kaže doc.dr. Nino Hasanica iz Kriznog štaba za zdravstveno-odgojne aktivnosti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).
U opširnom dokumentu se govori o potrebnim biosigurnosnim mjerama, potrebi formiranja opeartivnog Kriznog tima, određivanju rizičnih tački u objektu univerziteta/fakulteta, pojedinim segmentima strateškog djelovanja uprave, ali i generalnoj organizaciji rada takve ustanove u vremenu pandemije ili epidemije, navode iz INZ.
Detaljno su opisani načini organizacije rada, ograničenja ulaska, izrada i postavljanje dez-barijera za ruke/noge, procedure ulaska, određivanje rizičnih momenata, postupanja u slučaju pojave bolesti, mjerenja temperature, ali i organizacija rada unutar univerziteta, kretanja i ograničenja kretanja, ulazak trećih osoba….
“Jedan od bitnih poteza su i liste kontakata svakog zaposlenika, koje bi, u slučaju nečijeg obolijevanja, značajno pomogle u identifikaciji mogućih zaraženih”, ističe Hasanica.
Tako su ukratko date preporuke o održavanju pismenih i usmenih ispita, ulaska u prostorije, ali i prijavljivanje neopravdanog i sumnjivog odlaska. INZ je sačinio i niz tabela, grafika i predložaka, koji mogu koristiti svakom fakultetu ili univerzitetu.
Preporuke su dostupne na OVOM LINKU (https://inz.ba/wp-content/
Online svi setovi potrebnih dokumenata o zaštiti
INZ je ranije sačinio i objavio besplatna izdanja Vodiča za biosigurnost u proizvodnim objektima kompanija u BiH, Preporuke za goste i osoblje u ugostiteljskim objektima, uputstvo o potencijalnoj opasnosti u slučajno fizičkog nedistanciranja, preporuke penzionerima u vezi izlazaka iz izolacije, savjetima za uvođenje zdravih životnih stilova, tri seta preporuka za kućne savjete i stanare kolektivnih i individualnih stambenih objekata, kao i informacije o eliminaciji stresa u doba pandemije, savjete za skladištenje i uklanjanje otpada osoba u izolaciji, kao i Vodič za ortganizaciju rada u predškolskim ustanovama.
Na web stranici Instituta inz.ba građani mogu pronaći i savjete za zaposlenike i uprave preduzeća i institucija, skladištenju hrane u uvjetima pandemije, mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao preventive, nutricionističke savjete u doba izolacije, preporuke za studente, trudnice i hronične bolesnike, te one koji njeguju dementne osobe, preporuke o važnosti fizičke aktivnosti i prestanku pušenja u vrijeme pandemije, savjete roditeljima i djeci o pranju ruku i zuba u vrijeme pandemije, kao i preporuke za ukop/sahranu/dženazu osobe umrle sa potvrđenim Covid-19 virusom.
– Panika nije rješenje, oprez jeste, zato je neophodno da se svaki građanin informiše i usvoji potrebna znanja kako zaštititi sebe i druge u javnom prostoru, poručuju iz INZ-a.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica