Izdato rješenje za uvoz 108.000 doza AstraZeneca cjepiva

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je obaviješteno da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva u skladu s članom 66. stav 7. Zakona o lijekovima i medicinskim pomagalima BiH izdala rješenje za uvoz vakcina protiv koronavirusa u Bosnu i Hercegovinu.

Kako su saopćili iz Ministarstva civilnih poslova BiH, agencija je na osnovu pomenutog člana zakona, koji glasi: “(7) Izuzetno od propisanog odredbom stava (3) ovog člana, ako Vijeće ministara BiH proglasi vanredno stanje, na zajednički prijedlog entitetskih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo Brčko distrikta, agencija može odobriti uvoz lijekova koji nisu dobili dozvolu za stavljanje u promet ako su takvi lijekovi neophodni za prevenciju, odnosno otklanjanje posljedica takvog stanja”, izdala rješenja za uvoz vakcina u BiH.

Dodaje se kako je riječ o 108.000 doza AstraZeneca vakcina.

“Odabrani veleprometnik, a temeljem prethodno provedenog tendera je Hercegovina lijek d.o.o koji je upisan u Registar Agencije za lijekove sa neophodnim GDP certifikatom. Dakle, Ministarstvo civilnih poslova je nakon svih prethodno poduzetih inicijativa i aktivnosti privelo kraju sve procedure za nesmetanu isporuku cjepiva za BiH. Ovim činom se stječu svi uvjeti da cjepiva nesmetano počnu pristizati u BiH, a za dobrobit žitelja BiH”, navode iz ministarstva.