Javna tribina u Zenici: Pitanja okoliša u političkim agendama zanemarena

Javnu tribinu o temi zaštite okoliša u Zeničko-dobojskom kantonu priredio je sinoć u Gradskoj biblioteci Nacionalni demokratski institut, u saradnji sa grupom zastupnika kantonalnih skupština i Parlamenta Federacije BiH.

„Pitanja okoliša su u političkim agendama poprilično zanemarena. Uskoro će uslijediti izmjene federalnih zakona koji tretiraju zaštitu okoliša i željeli smo zastupnicima skrenuti pažnju na dobre strane novopredloženih rješenja, zbog čega bi ih trebalo podržati“, kazao je profesor Samir Lemeš, uvodničar na ovoj tribini. Zahvaljujući novim izmjenama okolinskog zakonodavstva, neće biti moguće ne podnositi izvještaje o stanju okoliša, što je slučaj u Zeničko-dobojskom kantonu u protekle dvije godine, dodaje je Lemeš.

„Mi smo pokušali na jedno mjesto dovesti predstavnike više stranaka iz više krajeva BiH, kako bi progovorili o problemima okoliša, kakve imaju u vlastitim sredinama, kako bismo zajedno za njih pronašli rješenja“, kaže NDI savjetnik, Mladen Popović.

Na večerašnju tribinu su pozvani federalni i kantonalni zastupnici iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, a u narednom periodu ova nevladina organizacija ovakve će susrete upriličiti i u drugim dijelovima Federacije BiH.

 

Izvor: zenicainfo.ba