Javni gradski prevoz od sutra neće funkcionisati?

Zbog nove blokade računa JKP Zenicatrans – prevoz putnika, danas je održan novi sastanak članova Sindikata i Uprave preduzeća.

„Reagirali smo još prošlog petka. Na zboru radnika odlučili smo da pokušamo animirati nadležne u Gradskoj upravi, gradonačelnika Kasumovića i Gradsko vijeće, prije svega, da daju mogućnost direktoru Zenicatransa – prevoz putnika Darminu Terziću i Upravi, da pokušaju pronaći adekvatno rješenje. S obzirom na to da su dobili zeleno svjetlo za izradu plana koji bi podrazumijevao izlaženje iz nove krize u koju je zapalo JP Zenicatrans – prevoz putnika, oni su na tome radili u petak i tokom vikenda. Međutim, rješenja za prevazilaženja nove finansijske krize zbog dugovanja prema Poreskoj upravi još, očigledno, nema, nastoji se oduglovačiti do neke navodne, tematske sjednice Gradskog vijeća Zenica“, kazao nam je Husein Sarvan, nakon što je završen sastanak članova Sindikata i Uprave, predsjednik Sindikata radnika Zenicatransa – prevoz putnika.

Naime, krajem prošle sedmice ponovno je blokiran račun ovog komunalnog preduzeća zbog poreznog duga iz ove godine koji iznosi oko 130.000 KM. To znači da u Zenicatransu nemaju više ni za gorivo ni za rezervne dijelove. Napominju i da im je posljednje primanje bilo dio plaće za mjesec oktobar.

„Koristim priliku da se izvinem korisnicima javnog gradskog prijevoza u Zenici. Nadamo se da nas razumiju. Ako nemamo sredstva za rad, kao ni zarađene plaće onda smo primorani donijeti odluku o prestanku sa radom“, napominje Sarvan.

Husein Sarvan

Na naše pitanje je li to znači da radnici Zenicatransa – prevoza putnika stupaju u štrajk njegovo odgovor je bio:

„Ukoliko se do ujutro nešto ne promijeni, javni gradski saobraćaj na području Grada Zenica sutra neće funkcionirati“.

 

Izvor: zenicainfo.ba