Jedini bosanskohercegovački grad na moru spašava sezonu

Zbog nemogućnosti drugog izbora ili zbog navike – za razliku od brojnih turističkih odredišta, Neum već bilježi posjete turista. Jedini bosanskohercegovački grad na moru bio bi još posjećeniji da je pristup jednostavniji, jer put do Neuma je sve – samo ne brz i jednostavan.

Put do Neuma je komplikovan. Jedan način je izaći iz Bosne i Hercegovine, ući u Hrvatsku, pa na drugom graničnom prelazu ponovo ući u Bosnu i Hercegovinu. Korona virus pomrsio je planove, pa oni koji putuju u Neum, moraju proći avanturu Svitave, jedini put do komada bosanskohercegovačkog mora. A put je loš, oštećen, uzak, na nekim dijelovima i opasan.

Sve će biti lakše i duplo brže kad se izgradi cesta Stolac – Neum. Rok je kraj 2021. početak 2022. godine.

U cestama Federacije niko ne odgovara na pozive ni na poruke, a nismo dobili ni dozvolu da snimamo gradnju tunela Žaba.
Ipak, nakon nezgodnog puta – more. Kišni ponedjeljak u Neumu bez kupača. Ali turista ima. Uglavnom iz Bosne i Hercegovine.

Anketa:

“Ponuda je ista kao lani u cijenama, ali je ponuda zasad neprimjetna, jer vidim da dosta ugostiteljskih objekata ne radi”.

“Kao u svim dijelovima BiH, cijene nisu visoke uopće”.

“Pa vidi se da je COVID učinio svoje, da je poluprazno svoje i sve je sa nekim strahom. Vidim vi imate te maske, a sigurno da kad se uđe u neku prodavnicu da čovjek treba da se zaštiti”.

“Super je, tu smo od subote, nije neka gužva. Bilo je i fino vrijeme, taman fino za djecu u ovom periodu”.

Ugostitelji su zadovoljni početkom ljetne sezone. Neum je najposjećeniji vikendom, a stižu i nove online rezervacije. Turistički radnici ističu da i povoljna epidemiološka situcija privukla goste.

“Što smo mi imali već sve kapacitete popunjene, e onda su se svi ti kapaciteti i rezervacije stornirali, ali evo ponovo sad ljudi zovu, traže smještaje, pa su svi i zadoovljni. Ššto se tiče same pandemije, mi znamo da u Neumu dosad nismo imali nijedan pozitivan slučaj korone i nadamo se da će to tako i ostat budući da se i sami turisti i sami ugositelji, hotelijeri, iznajmljivači pridržavaju tih mjera”, kaže Davor Krešić, Udruženje turističkih radnika Neum.

Načelnik Neuma optimističan je glede izgradnje nove ceste i vjeruje da će se rokovi ispoštovati. Sezona nije ni blizu očekivane, tvrdi, ali kaže nešto se da spasiti.

“Mislim sigurno da će hoteli dosta toga trpiti, da će tu biti manji broj gostiju, mislim da će privatni smještaj bolje proći. Evo i ovaj vikend, čim se pojavilo sunce, bio je veći broj gostiju, a danas vidimo da je malo oblačno vrijeme, očekujemo toplije vrijeme, a onda će gosti iz unutrašnjosti više dolaziti u Neum. Ovom prilikom goste iz unutrašnjosti pozivam da dođu u Neum, da će im biti ugodnije ljetovanje”, poručuje Živko Matuško, načelnik općine Neum.

Evidentno da optimizma u jedinom bh. gradu na moru ne nedostaje, s obzirom na to da su i godinama prije ove uglavnom najčešći gosti bilo građani Bosne i Hercegovine.