JU “Dom porodica” Zenica: U 2021. godini planirana realizacija i otvaranje dva nova servisa

Iza Javne ustanove „Dom porodica“ je izazovna i turbulentna godina koja je pokazala kako samo zajedništvom, razumijevanjem i dobrom organizacijom možemo pobijediti sve promjene koje su nas zadesile. Trenutno u ovom domu boravi 79 štićenika, a tu je i nekoliko mama sa svojim bebama.

“Zbog pandemije djeca su bila zatvorena dva i po mjeseca i trebalo je brinuti o njima 24 sata dnevno. Uz dobru organizaciju, razumijevanje i volju naših zaposlenika uspjeli smo uspješno organizovati rad i do sada imamo registrovan samo jedan slučaj zaraze koronavirusom”, kazale je Draženka Subašić, direktorica ove ustanove.

Draženka Subašić

Na Gradskom vijeću krajem 2019. godine usvojen je plan transformacije Javne ustanove „Dom porodica“ koja je podrazumijevala stvaranje infrastrukturnih, ali i kadrovskih promjena za nove usluge koje smo predvidjeli.

“Nadam se da ćemo u ovoj godini uspjeti realizovati barem dio planova. U ovoj godini planiramo otvoriti dva servisa: dnevni boravak za djecu koja su pod rizikom od razdvajanja iz bioloških porodica i porodično savjetovalište za roditelje i srodnike djece koja su smještena u domu a imaju potencijal da se vrate u svoje porodice. Različiti su razlozi zbog kojih djeca borave u našem domu, a svaka priča je za sebe. Najčešći razlozi su teška ekonomska situacija, nesređene porodične prilike, nasilje kao i privremena nemogućnost brige o djeci. Stoga je naš cilj uvijek pomoći djeci, ali i roditeljima jer uvijek je najbolje rješenje da se djeca vrate u svoje biološke porodice ukoliko je to moguće“, dodala je direktorica.

“Uz podršku kantonalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku djeci je omogućeno da ostanu u domu dok god se školuju. Trenutno imamo pet studenata i jako smo ponosni što im možemo na ovaj način pomoći a sve ostalo je do njih koliko imaju volju i želju da iskoriste ovu priliku na najbolji način“, kazala je na kraju Draženka Subašić, direktorica Javne ustanove „Dom porodica“ Zenica.

 

Izvor: zenicainfo.ba