JU “Dom zdravlja” Zenica: Poziv građanima na prijavu za vakcinisanje protiv virusa COVID-19

U JU „Dom zdravlja“ Zenica pozvali su sve građane, ukoliko to žele, da se mogu prijaviti za vakcinisanje protiv virusa COVID-19. Prijaviti se mogu ličnim odlaskom u svoju ambulantu porodične medicine, odnosno javljanjem timu porodične medicine kojem pripadaju, do 19. februara, svaki radni dan od 8 do 19 sati.

„Radi se o II fazi vakcinacije protiv virusa COVID-19 koja obuhvata vakcinaciju svih građana Zenice i iz tog razloga upućen je apel građanima da se u što većem broju odazovu na vakcinisanje. Javna ustanova „Dom zdravlja“ Zenica ranije je završila sve aktivnosti kada je u pitanju prva faza vakcinisanja koja obuhvata vakcinaciju zdravstvenih radnika ove ustanove, kao i korisnika socijalnih ustanova“, izjavila je Aida Brdarević-Hodo, specijalizant epidemiologije u JU „Dom zdravlja“ Zenica.

U slučaju grada Zenica riječ je o Domu penzionera, Domu za stara lica i Ruhami.

„Za ovu I fazu prijavljeno je oko 500 osoba i očekujemo tokom naredne sedmice početak vakcinacije. Kada je u pitanju II faza, po informacijama kojima raspolažemo, ta vakcina bi mogla doći tokom marta, ali za sada još uvijek nemamo nikakvih detaljnijih informacija“, dodaja je Aida Brdarević-Hodo.

Prioriteti u II fazi vakcinacije bit će sve osobe koje su starije od 60 godina, osobe koje su hronični bolesnici, kao i osobe koje rade u javnim djelatnostima, javnom prevozu, prosvjeti, policiji, vatrogasci itd.

Prijaviti se mogu i građani koji imaju preko 16 godina, zato što je nabavljena vakcina koju proizvodi kompanija „Pfizer-BioNTech“.

 

Izvor: zenicainfo.ba