Kada djeca u osnovnim školama u FBiH trebaju nositi maske, a kada ne moraju

“U Općim naredbama Kriznog štaba FBiH kaže se da se naređuje obavezno nošenje zaštitnih maski za sve, osim djeci mlađoj od 6 godina, sportistima, osobama sa poteškoćama pri disanju, poteškoćama u razvoju i slično. Ali, to su opće naredbe. Ove konkretno naredbe vrijede od novembra za populaciju koja hoda po ulicama itd“, rekao je.Što se tiče škola, kazao je, u naredbi piše da obrazovne institucije moraju poštivati sve preporuke koje su sastavni dio ove naredbe, a u preporukama se kaže o održavanju nastave samo za učenike prvih i završnih razreda srednjih škola, a zatim osnovni principi nošenja maske gdje se kaže da djeca od 6 do 10 moraju nositi maske izvan učionica, ali ne moraju za vrijeme nastave.

“28. januara smo imali mislim četvrti po redu sastanak kantonalnih ministara obrazovanja i nas iz zdravstva. Na sastanku nisu bili ministri iz Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog i Tuzlanskog, pa je možda zato došlo do zabune. Ima i zapisnik gdje se kaže da se s kantonima dogovara model nastave, ali da se sve epidemiološke mjere moraju poštovati“, kazao je.

Dodao je da je na jučerašnjem sastanku s ministricom za odgoj i obrazovanje KS sve riješeno.

Dakle, u skladu s preporukama – učenici od prvog do petog razreda ne moraju imati maske tokom nastave u učionicama, ali u hodnicima i prilikom dolaska moraju nositi maske.